GÖRÜNTÜLÜ

Moskova’da Şehit Tayhan, Jêhat ve Bêritan Kürt Kültür Sanat Festivali

2. Şehit Taylan, Jêhat ve Bêritan Kürt Kültür Sanat Festivali yüzlerce Kürdistanlının katılımıyla Moskova’da yapıldı. Festivalde, PKK'nin kuruluş yıl dönümü de kutlandı.

Her yıl Rusya Federasyonu'nun farklı bir kentinde yapılan Şehit Tayhan, Jêhat ve Bêritan Kürt Kültür Sanat Festivali’nin ikincisi bu yıl PKK’nin kuruluş yıl dönümünde başkent Moskova’da yapıldı. Lunaçerski Halk Evi'nin konser salonunda yapılan festivale Kürdistanlılar büyük ilgi gösterdi.

Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi ve Kürt Kültür Komitesi'nin hazırladığı festival, dün akşam saat 17.00'de özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Festival Kürt kültürünü tanıtan stantlar, yerel yemeklerin tanıtımı ve fotoğraf sergisinden sonra konserle devam etti.  

'PKK SADECE PARTİ DEĞİLDİR'

PKK’nin 37. kuruluş yıl dönümünün de kutlandığı festivalde konuşan Kürt Siyasetçi Zeydin Aslan, şunları söyledi:

"Şehitlerimizin anısına bağlılığın bir gereği olarak her yıl Rusya’nin farklı bir kentinde yapılan festivalin ikincisi bu yıl Moskova’da yapılıyor. Bu festivali farklı kılan bir diğer şey ise PKK’nin 37. kuruluş yıl dönümünde yapılıyor olmasıdır. PKK’nin şehitler partisi olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu festival her birimiz için çok büyük anlam ifade ediyor. Şehit Jêjat, Tayhan ve Bêrîtan arkadaş PKK’nin kurucusu ve başkanı olan Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilişini protesto etmek için bedenlerini ateşe veren üç kahraman. Kürt halkı kahraman devrimcilerin anısına bağlı kalarak onları yaşatma ve inandıkları yolda daha ileriye gitmek için böyle etkinliklerle onları daha da anlamlandırıyor. Bugün PKK sadece bir parti değil bir yaşam biçimidir. PKK önderliktir. PKK şehitlerdir. PKK halktır. PKK’yi PKK yapan halkın ona olan bağlılığı ve olan inancıdır. Böyle bir günde üç devrimci arkadaşımız şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren tüm devrimci arkadaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz."

'PKK, KÜRTLERİ BÜYÜTEN VE GELİŞTİREN BİR FELSEFEDİR'

BDT Kürt Kadın Hareketi Koordinasyon Üyesi Nigar Patiyeva ise, "PKK yaşamın her alanında Kürtleri büyüten ve geliştiren bir felsefedir. Bu anlamda bugün PKK’nin 37. kuruluş yıl döneminde gerçekleştirdiğimiz 2. Şehit Tayhan, Jêhat ve Bêritan Kürt Kültür Sanat Festivali anlamlıdır" dedi. 

Yapılan konuşmalardan sonra festival Koma Nujin’in Kürdistan devrimini anlatan marşlarıyla sürdü. Hemîdê Mecid Kürt denbêjlik ezgisi sahne aldı. Rusya’nın birçok yerinden gelen Kürt müzisyenler ve folklor gruplarının yanı sıra Koma Sê bira, Ferman Feti, Rozerin, Bermal Çem ve Kuzey Kürdistan’dan gelen sanatçı Mem Ararat, Seyda Perinçek ve Mustafa Bazidi de sahneye çıktı. Programda en çok dikkat çeken bölümü ise Kürt Kültür Komitesi'nin hazırladığı  Kürt yöresel elbisesi ‘‘Şal û Şepik’’ defilesi oldu.

Festival, 1999 yılında Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye teslim edilişini Rusya’da bedenlerini ateşe vererek protesto eden Remzi Akkuş (Jêhat), Ahmet Yıldırım (Tayhan) ve Hikmiye Seyhan (Bêritan) üç Kürt devrimci anısına yapıldı. 
 

 

...
...