Motifleriyle kültürel değerleri yaşatıyor

Dersim'de kendi imkanları ile açtığı dükkanında bölgeye özgü motifleri köylerden topladığı meşe yapraklarına, meşe palamutuna, su kabaklarına, meşe mantarlarına işleyen Leyla Akyıldız, geçmiş ile geleceği buluşturuyor.

Akyıldız, mahallelerde kadınlar tarafından yapılan lif, patik ve dantelleri de dükkanında satarak kadın dayanışmasını ekonomik olarak sürdürmeye çalışıyor. Kadınlar, el emeği yaptıkları binbir çeşit ürünleri satarak kendi ekonomilerini kendisi yaratarak çocuklarını okutuyor.

'HER EVDE ÇİÇEKLİ PERDE, BİR DE ŞAHMARAN VARDI...'

Uzun süre Ankara’da ikametgah eden Leyla Akyıldız, daha sonra Dersim’e yerleşerek açtığı dükkanı ile bölgeye özgü motiflerin hayat bulması için çabaladığını ifade etti. Akyıldız, şunları söyledi:

"Bu kutsal topraklardan ayrılmak zorunda kaldık, uzun süre metropollerde yaşadık. Bu bölgenin halkı kendi kültürünü metropollerde de yaşamanın mücadelesini verdi. Bölge halkının evinde bir çiçekli perde ve duvarda asılan şahmaran kesinlikle vardı. Çünkü şahmaran yapılan nankörlüğe karşı yeniden dirilişin simgesidir. Şahmaran birbirlerini çok seven kişilerin kilididir. Biz bugün bu motifleri hemen hemen neredeyse unuttuk. Bu kültürlerin unutulmaması için çabalıyoruz. Bu kültürler kaybolursa biz de kayboluruz. Onun içindir ki, kültürel değerlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Özellikle Şahmaran tabloları ve Hz. Ali, Firik Dede ve Seyit Rıza'nın resimlerini tepsi ve peri beldesinde yapılan çömleklere işliyoruz. Yine şahmaran kültürünün yeniden hayat bulması için şahmaran motiflerini Munzur Nehri kenarından topladığımız taşlara da işleyerek anahtarlıklar yapıyoruz."