GÖRÜNTÜLÜ

Paris'te 85 sanatçıdan Kürt dayanışması

Paris'te 85 sanatçı, Kürt halkıyla dayanışmak için resim sergisi açtı. Serginin gelirleri soykırımcı saldırıların olduğu Kürt kentlerine gönderilecek.

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt halkıyla dayanışma amacıyla bir sergi açıldı. Dünyanın birçok ülkesinden 85 sanatçının 200 eserinden oluşan sergi, 2013 yılında katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e adandı.

Fransa Komünist Partisi Merkez binasında 3-16 Ocak günleri arasında açık olacak sergi, Fransa-Kürdistan Dayanışma Derneği tarafından düzenleniyor. Serginin açılışı dün akşam Fransız siyasetçi, kurum temsilcileri ve dünyanın birçok ülkesindeki sanatçıların katılımıyla gerçekleşti. 85 sanatçının toplam 200 eserinin bulunduğu sergide Kürt kültürü de tanıtıldı. Resim, heykel, karikatür ve fotoğrafların da yer aldığı sergide Kürt motifli eserlerinin yanı sıra dünyadan birçok sanatçının çizdiği barış, kardeşlik ve ezilen halkların motifli eserleri yer alıyor. Şengal’de YPJ’lere ait fotoğrafların yanı sıra Kobanê direnişi, Hồ Chí Minh ve Che gibi dünyaya damgasını vuran önderlerin porteleri de sergide yer aldı.

SYLVİE JAN: KÜRTLERE KARŞI POLİTİK BİR KATLİAM SÖZ KONUSU

Serginin açılış konuşmasını yapan Fransa-Kürdistan Dayanışma Derneği Başkanı Sylvie Jan, Kürtlerin uyguladığı baskı ve katliamlara dikkati çekerek, "Yaşanan gerçekler, bu salondan çok daha farklı. Çünkü Türkiye’de topyekûn bir politik katliamlar söz konusu” dedi.  

Kürt halkına karşı yapılan katliamlara karşı dayanışma içerisinde olacaklarını vurgulayan Jan, devamla şunları söyledi: "Bugün burada 85 sanatçının eserlerini Kürt halkıyla dayanışma temelinde buluşturduk. Bu dayanışmamız devam edecek. Biz dernek olarak, bu sergiyi 9 Ocak'ta katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'e atfen açtık. Dört yıl sonra bu davanın zanlısı öldü, ‘dosya kapandı’ diyorlar. Bizim için gerçeğe ulaşana kadar bu dosya kapanmamıştır. Bu nedenle bu anlamlı sergiyi Ocak ayının ilk haftasında yapmayı uygun gördük. Aynı zamanda adalet arayışımızın bir simgesidir bu sergi. Sergide var olan eserler için her ulustan Fransa'da yaşayan sanatçılar katılım sağlamıştır. Bu sergide, Kürt gazeteci, kısa bir süre öncesine kadar tutuklu bulunan Zehra Doğan'ın da eserleri var. Amed'de yasaklı olan eserlerini bugün Paris'te sergiliyoruz. Sanatın dili yasaklara rağmen sınırları aşmıştır."

TİGNOUS: KÜRT HALKIYLA DAYANIŞARAK KATLİAMLARI ENGELLEYEBİLİRİZ

Charlie Hebdo Katliamı'nda katledilen Çizer Bernard  Tignous'un eşi Chloe Tignous ise şunları söyledi: "Çocuk yaştan bu yana Kürt halkıyla dayanışma içerisindeyim. Yaşanan katliam ve acılara karşı dayanışma ağını büyüttüğümüz sürece, katledenlerin amacına ulaşmasını engelleyebiliriz" dedi.

Gazeteci Zehra Doğan ise sergi komitesine mektup gönderdi. Kendi topraklarında yasaklı çalışmalarının Fransa'da sergilenmesinden duyduğu mutluluğu paylaşan Doğan, bu çalışmayı yürüten Fransa -Kürdistan Derneği emektarlarına teşekkür etti. 
Kürtçe müzik dinletisinin yapıldığı sergideki eserler ise 12 Ocak’ta yapılacak bir açık artırma ile satışa sunulacak. Serginin bütün gelirleri Şırnak, Cizre, Sur, Nusaybin olmak üzere yıkılan yerleşim yerlere gönderilecek.