Rojava 3. Öykü Festivali devam ediyor

Qamişlo’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen öykü festivali yoğun ilgi görüyor. Festivalde Kürtçenin yanı sıra Arapça ve Süryanice öyküler de yarışıyor.

Qamişlo’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen öykü festivali yoğun ilgi görüyor. Festivalde Kürtçenin yanı sıra Arapça ve Süryanice öyküler de yarışıyor. Yaklaşık bir ay öncesinden hazırlıklarına başlanan festivale Avrupa’dan, Kuzey ve Güney Kürdistan’dan da toplam 55 öyküyle katılım sağlandı.
Kültür-sanat çalışmalarında uzun süredir yer alan Cizre Kantonu Kültür Sanat Konseyi Eş Başkanı Leyla Cemal, öykü türünün özellikle Kürt edebiyatında önemli bir yeri olduğunu vurguladı. 
Festivalde yer alan öykülerin genel temasının Rojava Devrimi olduğuna dikkati çeken, hazırlık komitesinde de yer alan Leyla Cemal, festival ve kültür-sanat çalışmalarına ilişkin ANF’ye değerlendirdi. 

'DEVRİMDEN ÖNCE HAYAL EDEMEZDİK...'

Öykü türünün, bu topraklarda yaşayan halkların çektiği acı ve kazanımları dile getirdiğini ifade eden Cemal, şunları belirtti:
"Bu yıl festivale diğer yıllara nazaran katılım, beklediğimizden fazla oldu. Rojava Devrimi olmadan önce böyle bir festival yapmayı hayal bile edemezdik. Devrimin gelişmesi ile birlikte birçok çalışmayı daha rahat yapabiliyoruz. Bu da bize daha çok çalışma gücü ve sevincini veriyor. 
Rojava Devrimi, Kürt dili ve edebiyatı için gelişme alanları yarattı. Bu zamana kadar baskı ve yasaklamalara maruz kalmasına rağmen kendi varlığını korumuş olan Kürt edebiyatı, Rojava’da devrim ile birlikte daha rahat bir nefes aldı. Biz de bütün gücümüzle Kürt dili, kültürü ve edebiyatını yaşatmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Rojava halkları olarak çok daha rahat bir şekilde artık ‘biz varız’ diyebiliyoruz."

‘DEVRİM KÜLTÜR-SANAT ALANLARINI AÇTI'

Yürütülen genel çalışmalara ilişkin de bilgi veren Cemal, kısa bir süre içerisinde Rojava Halk Orkestrası ve Çocuk Orkestrası oluşturmak istediklerini ifade etti. Cemal, "Ayrıca ilerleyen zamanlarda birçok festival ve gösteri düzenlemeye devam edeceğiz. Kürtler kadar Süryani ve Arap toplumlarının da halk kültürü egemen güçler tarafından ya bastırılmış ya da tarihleri başkalarının eliyle yazılmıştı. Rojava Devrimi ile artık Kürtlerle beraber, Arap, Süryani ve Êzidî halkarı da kendi kültürlerini yaşayabiliyor ve geliştiriyor.” 
Rojava’daki birçok etkinlikten biri olan 3. Rojava Öykü Festivali, 6 Haziran'dan 11 Haziran'a kadar devam edecek. Kürdistan’da gerçekleşen direnişler ve Rojava Devrimi'nin sonuçları festivalin ana temasını oluşturdu. 
 

...