GÖRÜNTÜLÜ

Sanatçılar ve halk Ozan Sefkan'ı andı

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde devrimci sanatın öncülerinden Ozan Sefkan, şehadetinin 31. yılında sanatçı arkadaşları ve halk tarafından bir etkinlikte anıldı.

Kürt Özgürlük Mücadelesi'ne sanatıyla önemli katkılar sunan Ozan Sefkan için Bonn'da anma etkinliği düzenlendi.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde devrimci sanatın öncülerinden Ozan Sefkan, şehadetinin 31. yılında sanatçı arkadaşları  ve halk tarafından bir etkinlikte anıldı.

Almanya'nın Bonn kentinde Vereinshaus'ta düzenlenen ve TEV-ÇAND’ın organize ettiği etkinlikte,  sanatçılar, Ozan Sefkan’ın sanatını, devrimci mücadelesini anlatıp eserlerini seslendirdiler. Ayrıca sinevizyon gösterimiyle de hayat hikayesi anlatıldı.

'YOLUMUZU AYDINLATIYORLAR'

Ozan Seyitxan, etkinlikteki konuşmasında, şehitlerin bir ulusun ve toplumun yaşayan değerleri olduğunu ancak bu değerler sayesinde halkların onurlu bir geleceğe sahip olabileceğini söyledi. Sanatın da bu değerler üzerinden roman, müzik, resim, sinema, tiyatro alanlarındaki ürünlerle kendini yaşamsallaştırdığını belirten Ozan Seyitxan, şöyle devam etti:

"Kürt halkı özellikle de 20. ve 21. yüzyıllarda çok ağır bedeller ödedi. Bu halk Mazlumlar'ı, Hayriler'i, Agitler'i; Berivan, Zilan, Çiçekler'i asla unutmayacaktır. Yine Kürt halkı, öz yönetim direnişinde Mehmet Tunç gibi yiğitleri şehit vermiştir. İlk çıkış aşamasından günümüze şehitlerimiz; bize direniş sanatını, serhildan sanatını öğrettiler. Bu zemin üzerinden bütün diğer sanat dalları geliştirilmiş oldu. Şehit Sefkan unutulmaya yüz tutmuş M.Arif ve Hesen Ciziri, Meryem Xan, Kawis Axa, Hasan Zirek ve daha onlarca kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizle bizi tekrardan buluşturdu. O yeni Kürt sanatının  öncüsü büyük bir devrimcidir. O da  Mizgin Çiya, Xebat, Salehe Derike, Delila, Yekta, Eli Temel, Hogır ve onlarcası gibi her zaman  Kürt sanatçıları için öncü  olarak yolumuzu  aydınlatacaktır.”

'DEVRİM VE SANAT BAŞBAŞA YÜRÜTÜLDÜ'

Bonn  Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayda Ekmez Kılıç da bütün devrimlerde sanatın öncülük ettiğini belirtti. Kılıç, Avrupa’nın rönesansında da önce sanattın kendi devrimini yarattığını ve sonrasında da  toplumu yönlendirdiğini, Kürt Özgürlük Mücadelesi devrimcilerinin de  devrim ve sanatı başbaşa  yürüttüğünü ve Koma Berxwedan’ın bunda belirleyici bir rolünün olduğunu vurguladı.

Ozan Sefkan ile uzun bir dönem sanat etkinlikleri içinde yer alan Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmen Amele ise, Sefkan’ın insan ilişkilerindeki başarısına da dikkati çekti. Amele, Sefkan’ın Avrupa’da doğmuş, hayatında Kürdistan yüzü görmemiş Kürt gençlerini bile özgürllük uğruna Kürdistan’a gidip bedel ödeyecek düzeye ulaştırdığını söyleyerek, "O  ön yargıları da kırmanın ustasıydı. Geçmişteki katliam ve soykırımlardan dolayı Êzidî Kürtlerininn Sünni Kürtlerle bir araya gelmesi mümkün değildi, Alevi ve Sünnilerin bir araya gelmesi mümkün değildi ama Ozan Sefkan bütün bunları aşarak insanları bir araya getirerek, mücadeleye kanalize etmeyi başardı" diye konuştu.

Etkinlikte Koma Berxwedan’dan ozan Cömert, Şemdin, Cewad, Serdar, Diyar, Kava, Deniz Deman, Berivan, Gülistan ve Koma Rojava  ağırlıklı Ozan Sefkan’ın eserlerini seslendirdi.

KİMDİR?

1960 yılında Dersim Çemişgezek’e bağlı Laleşoxa köyünde doğdu. 1978 yılında  Amed Eğitim Enstitüsü’nü kazandı ve Amed’de Kürt Özgürlük Mücadeles ile tanıştı, sorumluluklar aldı. Bir süre Lübnan ve Filistin'de kaldıktan sonra Dersim’e gitti ve 12 Eylül Darbesi’nin bu zor dönemlerinde devrimcilik yaptı. 1982'de geldiği Avrupa’da Şehit Mizgin ile ilk Kürt kültür örgütlemesi olan Hüner Kom’u ve Koma Berxwedan’ı kurdu. 1984 yazında tekrar ülkeye geçti. 16 Nisan 1985'Te Irak Komünist Partisi tarafından kurulan bir komplo ile 7 arkadaşı ile şehadete ulaştı.

...