Şaşaalı Cannes Festivali’nin gerçek emekçilerinden protesto

Cannes Film Festivali tüm şaşaasıyla devam ederken, arka planda yer alan ve haklarını alamayan teknik çalışanların eylemleri festivale de yansıdı.

Kültür-sanat ve televizyon dünyasında çalışan sanatçılar ve teknik uzmanları temsil eden CIP adlı sendikanın üyeleri, Ken Loach’ın film gösterisi sırasında eylem düzenledi.

Festival Sarayı’nın hemen karşısındaki binaya ‘Demokrasi mi? Ekonomiyi bloke edelim’ yazılı dev bir pankart asan çalışanlara müdahale eden polisler, pankartı kaldırdı.

CIP tarafından yapılan açıklamada, eylemi düzenleyen 3 kişi polis tarafından gözaltına alınarak Cannes Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Eylemcilerin derhal serbest bırakılmasının istendiği açıklamada, demokrasinin ‘artık neredeyse sadece sinema fantezisi’ olduğuna vurgu yapıldı. Cannes Film Festivali’ndeki ‘şaşaanın’ arka planında da binlerce geçici çalışanın emeği olduğunun altı çizilen açıklamada, binlerce çalışanın 10 günlük bir emekten sonra tekrar işsiz kalacağı hatırlatıldı.

Fransa’da kültür-sanat ve televizyon gibi sektörlerde binlerce kişi teknik işlerde geçici olarak çalıştırılıyor. Bu çalışanların büyük kısmı yılın sadece belirli dönemlerinde iş bulabilirken, işsiz kaldıkları dönemlerde işsizlik sigortasından yararlanmaları zorlaşıyor.

Hükümetle sendikalar arasında görüşmeler devam ederken, geçtiğimiz haftalarda da birçok tiyatro salonu işgal edilmişti.