TEV-ÇAND: Hozan Mizgîn devrimci Kürt sanatını yeni bir eşiğe taşıdı

TEV-ÇAND, Hozan Mizgîn'i anarak, "Kürt müziğine Apocu ruhu katan ifade biçimiyle devrimci Kürt sanatını yeni bir eşiğe taşıyan Mizgîn Yoldaş, Kürt müziğinde bir ekol olarak anılmayı fazlasıyla hak etmiştir" dedi.

TEV-ÇAND,  şehadetinin yıl dönümü dolayısıyla Hozan Mizgîn'i (Gurbet Aydın) andı.

Yazılı açıklama yapan TEV-ÇAND, "Kürt müziğinin Apocu ruhu Mizgîn-Gurbet Aydın’ı anıyoruz" diyerek, şunları belirtti:

"Hakikate ulaşma metotlarından biri olarak sanat ve onu icra eden kişi olarak sanatçının ifade tarzı, yaşamı özgürleştirme, güzelleştirme ve ona anlam katmada temel bir rol oynar. Gelenekle, toplumla, toplumsal sorun ve yaşamla bağını güçlü kılan her sanat faaliyeti ve sanatçı tarzı hakikat arayışında en az ideoloji, bilim ve hatta savaş kadar katkı sunabilir. Hatta savaş ve sanat faaliyetini birleştiren bir sanatçı tek başına birçok devrimsel gelişmeye yol açabilir. 

Kürt müziğinin ve özgür kadın çizgisinin militan temsilini birlikte gerçekleştirmeyi başaran Hozan Mizgîn-Gurbet Aydın, sanatı ve savaşıyla bizzat hakikat haline gelen bir kişilik olmayı başarmıştır.
Su gibi duru sesi, ateş gibi militanlığıyla özgürlük mücadelesine anlamlı değerler katan, bu değerleri topluma ve devrime mal eden, Kürt müziğine Apocu ruhu katan ifade biçimiyle devrimci Kürt sanatını yeni bir eşiğe taşıyan Mizgîn Yoldaş, Kürt müziğinde bir ekol olarak anılmayı fazlasıyla hak etmiştir.

Onun sesi ve müziğiyle büyüyen Kürt çocukları, şimdi onun gibi dağlarda ve şehirlerde onun müziğinin yarattığı ruh ve coşkuyla savaşıp direnmektedir. Onun militanlığını takip eden genç Kürt kızları, onun gibi hakikatin ve eylemin dili olmuşlardır."

'SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ!'

Açıklamada, "Hozan Mizgîn hakikati sanatla, savaşı sanatçı duyarlılığıyla anlamlandırıp yaşamı yeniden yaratmayı başarmış komple bir PKK kişiliğidir" vurgusunda bulunularak, şöyle devam edildi:
"Müziği devrim müziğidir. Sözleri toplumsallığın ve Kürtlüğün güzelliklerinin şiirsel ifadesidir. Eylemi ise, özgür Kürt kadınının fedai temsilidir. 

Tüm bu erdemleri ve anlamları kendinde yaratmayı başaran Hozan Mizgîn yoldaşımızı şehadetinin 25. yılında saygı ve minnetle anarken; onun mirasını zenginleştirme, müziğini bir devrim klasiği olarak gelecek kuşaklara tanıtma ve onun o muhteşem sesinin tüm kalplerde yankı bulması için sonsuza dek yaşatma kararlılığımızı belirtiyoruz. 

Sesiyle, müziğiyle, militanlığıyla Kürt halkının ve kültürünün en iyi ifade tarzı olmayı başaran Hozan Mizgîn-Gurbet Aydın yoldaşımızın izinde devrim kültürünü yaşamın her anında hakim kılmanın mücadelesinde olacağız. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."