Türkiye’deki gidişat Hıristiyanları endişelendiriyor!

AKP'nin diğer inançları yok sayan söylem ve uygulamaları Hıristiyanları endişelendiriyor. Van Protestan Kilisesi Ruhani Önderi (Pastor) ve Van Protestan Derneği Başkanı Yıldız, endişelerini anlattı.

Türk Meclisi'ne getirilen ‘tek adam’ sistemiyle birlikte ülkede farklı inançlar da yok sayılıyor. AKP'lilerin son dönemde laiklik karşıtı ve Noel üzerinden Hıristiyanları hedef alan açıklamaları, bu inancın sahiplerini de endişeye sevk etti.

‘PASTÖRLERİMİZ TUTUKLANDI’

Van’daki Hıristiyanlar da yaşamlarından endişe duyuyorlar. Van Protestan Kilisesi Ruhani Önderi (Pastor) ve Van Protestan Derneği Başkanı Vahit Yıldız, Türkiye'deki gidişattan endişe duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Laik düzen tüm inançlar için gereklidir. Her inanç grubu özgür bir şekilde ibadetini yerine getirebilmelidir. Devletin kesinlikle ben bunun yanlısıyım ya da bir başka grubun yanlısıyım demeye aslında hakkı yok. Çünkü Türkiye de birçok inanç grubu bulunmakta. Aslında gidişat konusu bakılacak olursa endişelerimiz var. Azınlık olarak küçük bir Hıristiyan topluluğu olarak Türkiye de yaşıyoruz. Endişelerimiz var çünkü kilise pastörlerimiz tutuklanıyor ve hiç alakası olmayan FETÖ örgütüyle suçlanıyorlar. Gerçekten bu durum bizi kaygılandırıyor, endişelendiriyor. Irk olarak çoğunluktayız ama inanç olarak azınlıktayız. Hıristiyan grubumun içinde Kürt, Türk ve dışarıdan gelen misafirlerimiz var. Bu ülkede çocuklarımızın özgürce birer Hıristiyan olarak büyümesini, okula gitmesinin ve bir gelecek sahibi olmalarını görmek istiyor ve umut ediyoruz.”

‘HIRİSTİYANLAR HEDEF GÖSTERİLDİ’

Yıldız, Noel arifesinde yapılan açıklamalarla ‘Müslüman Hıristiyan bayramı kutlamaz' denildiğini ve sokaklarda Hıristiyanlığı kötüleyen bildirilerin dağıtıldığını söyledi. Halkta olumsuz bir ön yargı oluşturulmaya çalışıldığını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Devlet buna karşı bir önlem almadı. Van sokaklarında birçok afiş asıldı. Birçoğunu kendimiz sökmek zorunda kaldık. Çünkü bizimle ilgili olamayan bir algı oluşturmak istendi. Yanı yılbaşı evrenseldir, herkes kutlayabilir. Miladi takvimi kullanan herkes kutluyor. Hıristiyanlar yılbaşı kutlamaz, biz Noel kutlarız, Hazreti İsa’nın doğumudur. Aslında bu toprakların kültürel bir değeridir. Aslında Hazreti İsa Müslümanların da bir değeridir. İnsanların bize bayramınız kutlu olsun demesi gerekiyor aslında. Bunun yerine farklı bir algı oluşturuluyor, yılbaşı kutlamalarıyla karıştırılıp sanki Hıristiyanlar yılbaşında çılgınlar gibi eğlenirler gibi gösterildi. Biz Müslüman kardeşlerimize illa ki gelin bayramımızı kutlayın demiyoruz. Ama Ramazan bayramında nasıl ki bir Hıristiyan olarak gidip komşumun Ramazan bayramını kutluyorsam ve onlara iyi bayramlar dileklerinde bulunuyorsam, biz de bir şekilde komşularımızdan ve etrafımızdakilerden bir saygı, bir hürmet bekliyoruz. Hz. İsa’nın doğum günü kutlu olsun, iyi bayramlar dileklerini istiyoruz. Çünkü biz kardeşiz ve bir arada yaşıyoruz.”

‘BİR ARADA YAŞAMIN KOŞULLARINI YARATALIM'

Bütün insanları sevdiğini ve insanların inançlarına saygı gösterdiğini belirten Yıldız, son olarak şu mesajları verdi:

“Radikalizm büyüyor ve Hıristiyanlar ile diğer inançlara yönelik sözel bir saldırı var, fiziki bir saldırı var; bu bir gerçektir. Ben bir din adamıyım, İncil'e inanan ve bütün insanları sevmek benim borcumdur, Tanrı bana bunu buyuruyor. Tanrı diyor ki, ‘Sevmeyen kişide Tanrı yoktur. Seven kişide Tanrı vardır’. O zaman birbirimizi sevmemiz lazım. Eğer sevemiyorsak bir problem var. Düşmanlık Tanrı'nın bize buyurduğu bir şey değildir. Biz düşmanlarımızı da sevmeliyiz ve onların iyiliği için dua etmeliyiz. Biz Van’da yaşayan küçük bir kiliseyiz burada. Van’daki halkımız radikal guruplara dikkat etsin ve oyunlarına gelmesin. Herkes inancını yüreğinde yaşasın, Rabbine dua etsin, namazını kılsın, kilisesine gitsin yada cemevine gitsin. Biz kardeşiz. Bir halk olarak bir arada yaşıyoruz ve bir arada yaşam koşullarını yaratmalıyız. Aramıza düşmanlık sokmaya çalışanları biz kesinlikle dışlamalıyız. Ve birbirimize hürmet edelim, birbirimizi sevelim. Biz gerçekten halkımız için dua ediyoruz. Tüm halkımızı da seviyoruz.”