Umberto Eco hayata gözlerini yumdu

Dünyaca ünlü İtalyan bilim insanı, yazar ve düşünür Umberto Eco 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.

La Republica gazetesine konuşan Eco’nun ailesi, Gülün Adı ve Faucault Sarkacı gibi romanlarıyla tanınan yazarın öldüğünü duyurdu.

1932 yılında Alessandria’da küçük burjuva bir ailede dünyaya gelen Umberto Eco, Dünya gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla girmişti. Aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarından olan Eco,  yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınıyordu.

Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yapan Umberto Eco’nun ilk romanı  olan Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 

Son dönemlerde daha çok güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmasıyla bilinden Eco, Roland Barthes'tan sonra, "ayrıntıların anlamı" ya da "ayrıntıların sosyolojisi" adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından biri olarak biliniyordu.

Eco, Kasım 2005’te ABD'den dergisinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında ikinci olmuştu.