GÖRÜNTÜLÜ

Van’da amatör tiyatroya büyük ilgi

Van’da amatör tiyatro grubunun sergilediği, “Bir İshak’ın bir Cemil” adlı oyun yoğun ilgi gördü.

Van'da Liberta Sanat Topluluğu’na bağlı amatör tiyatro grubu sergilediği oyunlarla sanat severlerin büyük ilgisini kazanıyor. Çoğu zaman prova yapabilecek mekan bile bulamayan tiyatrocular, 8 yıl içerisinde çok sayıda senaryoyu tiyatro sahnesinde canlandırdı. Bu tiyatro oyunlardan biri olan "Bir İshak'ın Bir Cemil" 28-29 Kasım tarihinde iki seansla Van Devlet Tiyatro Salonu’nda oynandı. Oyun, Van’daki tiyatro severler büyük bir ilgi ile izlendi.

Yoğun Talep üzerine 26 Aralık'ta tekrar oynanan "Bir İshak'ın Bir Cemil" oyunu, 1982 askeri darbe döneminde idam cezasına çaptırılan siyasi ve adli iki idam mahkumunu konu alıyor. Başrolde Yaşar Yayan oynarken Hayrullah Elmas, Aytaç Selçuk ve Abdullah Adalı da oyuncu kadrosunda yerini alıyor. Oyuncular, senaryonun birçok bölümünde Kürtçe ve Türkçe doğaçlamalarla replik ve şarkılarla hem izleyenleri hem ağlatıyor hem de güldürüyor.

‘TİYATRO İZLERSEM GÖZALTINA ALINABİLİRİM’

Yaptıkları sanatsal çalışmalar hakkında bilgi veren Liberta Sanat Topluluğu yöneticisi ve tiyatro oyuncusu Yaşar Yayan, 8 yıllık bir geçmişe sahip olan sanat topluluğunun çok zor şartlarda bu günlere taşıdıklarını söyledi. Yayan, tüm tiyatro organizasyonunu kendi imkanlarıyla düzenlediklerini açıkladı. “Bir İshak’ın Bir Cemil” oyununa halkın yoğun talep göstermesinin en büyük nedeninin yaşanan süreçle benzerlikler taşıdığına işaret eden Yayan, “Her darbe süreçlerinin ortak bir noktası var. O da insanların ortak acılarıdır. Bizler de bu sanatsal etkinliklerle toplumun acılarının aslında ortak olduğunun az da olsa mesajını vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yayan, oynadıkları oyunun siyasi bir mahkumu da konu olmasından kaynaklı bazı izleyicilerin “Acaba bu tiyatro oyununu izlersem gözaltına alınır mıyım” endişesi taşımakta olduğuna dikkat çekti.

TİYATRO OYUNLARI İÇİN İZİN ALINAMIYOR

OHAL sürecinden kaynaklanan engellerle karşılaştıklarını belirten Yayan, birçok kez emniyetten tiyatro oyunları için izin alamadıklarını söyledi. Sanatsal çalışmalar devam edeceklerini belirten Yayan, 15-17 Ocak’ta “Kanlı Nigar” diye bir tiyatro oyun sergileyeceklerini ve tüm tiyatro severleri beklediğini son sözlerine ekledi.