Yasakların gölgesinde sanat!

Silvan’da ‘öz yönetim’ ilanından sonra kentte sokağa çıkma yasağı nedeniyle çatışmalardan etkilenen çocuklar için mahallelerde çocuklar için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Silvan’da ‘öz yönetim’ ilanından sonra kentte sokağa çıkma yasağı nedeniyle çatışmalardan etkilenen çocuklar için mahallelerde çocuklar için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Zembilfiroş Kültür Merkezi’nin öncülük ettiği çocuk şenliklerde, resim, tiyatro ve skeçler sahneleniyor.

Öz yönetim ilanından sonra devletin saldırdığı Silvan’da günlerce çatışma ortamında kalan çocukların travma geçirdiği gözlemlendi. Şu ana kadar kentte pedagoglar herhangi bir çalışma yürütmezken, Zembilfiroş Kültür Merkezi, Meya-Kadın ile Ma-Per (Mala Pişgiriya Perwerdê) öncülüğünde Mescit, Konak ve Tekel mahallelerinde çocuklarla bir araya gelerek, çeşitli etkinlikler düzenlendi. Tiyatro, skeç, resim ve drama oyunları gibi aktiviteler, sokağa çıkma yasağı ve silah seslerinin çocuklar üzerinde bıraktığı etkiden kurtulmak için yapılıyor. Konu ile ilgili konuşan Zembilfiroş Kültür Merkezi çalışanı Fesih Çetinkaya, çocuklara dönük etkinliklerin uzun vadeli olacağını dile getirdi. Özellikle çatışmaların yoğun yaşandığı 3 ayrı mahallede atölyelerinin açılacağını ifade eden Çatinkaya, “Silvan’da defalarca sokağa çıkma yasağı yaşandı ve bu çocuklar günlerce silah sesleri nedeniyle psikolojik olarak etkilendi. Şimdi bir anlamda bu çocukların rehabilite edilmesi, diğer taraftan sosyal aktivitelerle günlük yaşama adapte olmaları için tiyatro, resim ve drama gibi birçok sanat dalları ile buluşturmaya çalışacağız. Önümüze koyduğumuz programda Kurdi-Der de Kürt dili üzerine çalışmalarını sürdürecek. Önümüzdeki günlerde Konak, Mescit ve Tekel mahallelerinde atölyeler açmayı hedefledik” diye konuştu.