Türkiyeli devrimci İlhami Aras yaşamını yitirdi

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi – Cephesi (THKP-C) ile Kurtuluş Hareketi’nin kurucularından ve 1968 devrimci hareketinin önderlerinden İlhami Aras, 30 Nisan’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Alınan bilgilere göre hayatının 11 yılını cezaevlerinde geçiren devrimci İlhami Aras, kalp krizi sonucu hayata veda etti. 

Bursa’nın İnegöl ilçesinde dünyaya gelen İlhami Aras, Mahir Çayan ile Hüseyin Cevahir’in yoldaşlarından ve THKP-C‘nin ilk militanlarından biriydi. 

12 Mart Askeri Darbesi’nin ardından THKP-C kadrolarıyla birlikte cezaevine konulan Aras, 1974’teki genel affın ardından serbest kalmıştı.

Aras, cezaevinden çıkan THKP-C kadroları arasında geçmişin değerlendirilmesine ilişkin farklı yaklaşımların ortaya çıkmasından sonra, Kurtuluş Hareketi’ni kuran kadrolar arasında yer almıştı.

Kürt halkı ile dayanışma içinde olan Aras, 12 Mart ve 12 Eylül Askeri Diktatörlüğü dönemlerinde toplamda 11 yıl cezaevinde kaldı.

Bir dönem Kurtuluş Sosyalist Dergi’nin Yayın Yönetmenliğini de üstlenen Aras; Kurtuluş Hareketi’nin de içinde yer aldığı Birleşik Sosyalist Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Sosyalist Demokrasi Partisi üye ve yöneticiliği görevlerini de üstlenmişti.