3 örnekle KDP çeteleri

KDP-AKP çetelerinin Xanesor’da Êzîdî güçlerine saldırısında yer alan sadece üç kişinin kimliği bile neden 'peşmerge' yerine 'çete' tanımını hak etiklerini gösteriyor.

PKK’den kaçarak kontralaştıktan sonra taltif edilen Dilovan Rubari kod adlı İbrahim Mihemmed Yusuf, DAİŞ ile birlikte Şengal’i işgal eden Şengalli Sünni Mesut Muhammed ve Serbest Babir ile birlikte Şengal’i DAİŞ’e bırakıp kaçan Duhoklu Ahmet Salih, AKP yönetimindeki Türk devleti ile KDP’nin ortak prodüksiyonu 'Rojava peşmergeleri' adı altındaki çeteden bir araya getirilmiş isimlerden sadece üçü.

İşte bu çete, Xanesor’da Êzîdî savaşçıları katletmekle kalmadı, araya giren 2 gerillayı da kahpece katletti. KDP ve Türk devleti, yeniden salmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Dilovan Rubari kod adını kullanan İbrahim Mihemmed Yusuf, çetebaşı olarak görev yapıyor. Yusuf, 1977 yılında Dêrik’e bağlı Rubariya köyünde doğdu. 1994 yılından itibaren Kürt Özgürlük Hareketi adına Derik çevresinde faaliyetlerde bulundu. Rizgar kod adını kullanırdı. 90’lı yılların sonlarına doğru dağa gitti. Bir buçuk yıl gerilla olarak kaldı, sonra bir kadınla kaçarak Dêrik’e döndü. Burada tutunamayınca Qamişlo’daki ablasının yanına giderek gizlendi. Qamişlo’da Mahmut Gergeri ile birlikte KDP adına faaliyetler sürdürmeye başladı. KDP’nin 2003 yılında Rojava’dan gençleri okuma adıyla özellikle Duhok ve Zaxo’ya götürerek kontralaştırdığı döneme dahil oldu. 2011 yılında Suriye’deki gelişmeler başlayınca KDP, devşirdiği gençler ve gerilladan kaçıp kontralaşanlarla 'Rojava peşmergesi' adlı bir yapı oluşturdu. Bunun fikir babası ve eğitmenliğini de Türkler yaptı. İşte 2012 yılında Dilovan Rubari de Duhok’a geçererek, rütbelendirildi. Dılovan Rubari, 2014 yılında dört parti bir araya getirilerek kurulan PDK-S’nin de Merkez Komite üyeliğine getirildi. Rubari, şimdi artık çete grubunun genel komutanı Duhoklu Abdulkadir Şeyh Meme’nin yardımcılığını yapıyor.

Rubari’nin fotoğraf arşivi de nasıl el üstünde tutulduğunu, Barzani ve Osman Öcalan tarafından 'şereflendirildiğini’, Türkler tarafından oluşturulan kontra eğitim merkezlerinden geçtiğini gösteriyor.

DAİŞ’LİYDİ, ŞİMDİ KDP’DE

KDP ve AKP çetesinin elemanlarından biri de Şengalli Mesut Muhammed. Şengalliler arasında Muhenned adıyla bilinir. Mesut Muhammed, Şengalli bir Sünni. DAİŞ, Şengal’i işgal ederken aile olarak DAİŞ’in içinde, yanında yer aldılar. DAİŞ, Şengal’de kaldığı süre boyunca DAİŞ’in içinde kalarak birçok Êzîdî’nin katledilmesi, mal ve mülklerinin talan edilmesine öncülük etti. Şengal’in özgürleştirilmesi hamlesi sırasında DAİŞ Rambusi köyüne çekilirken gerillaların pususuna düştü. Muhammed bu pusuda yaralandı. Ambulansla Güney Kürdistan’a tedavi için götürüldü. Tedavisi bittikten sonra Türk subaylar tarafından eğitilen çeteye dahil edildi. 3 Mart’ta Xanesor’a saldırılarda en önde yer alan kişilerden biri de Mesut Muhammed idi.

SERBEST İLE KAÇMIŞTI

Xanasor beldesine yönelik saldırılarda yer alan ve Dêrik’ten Şengal’e gitmek isteyen halkın önünü keserek, analara ve çocuklara parmak sallayanlardan biri de Ekit Ahmet Salih’ti. Ahmet Salih, 60’lı yaşlarda Duhoklu bir KDP’li. DAİŞ şengal’e saldırdığında burada görevliydi. Serbest Babir ile birlikte Şengal’deki pêşmergelerin komutanlığında yer alıyordu. Serbest Babir ile birlikte gücünü çekip yönlerini Duhok’a veren kişilerden biriydi. Üstelik rütbesi de var: Albay… O da şimdi 'Rojava peşmergesi' etiketi altındaki çetenin bir elemanı.

GÜNEY KÜRDİSTAN’A TÜRK SEVKİYATI

Türk ordusu, dün sabah saatlerinde Güney Kürdistan’ın Sideqa alanına tank tipi zırhlı araçlar eşliğinde çok sayıda askeri sevk etti.

ANF’ye bilgi veren yerel kaynaklar, Türk ordusunun sabah saatlerinde Duhok’un Deraluk ilçesinden 8 tank tipi zırhlı araçla birlikte çok sayıda askeri Hewlêr’in Sideqa alanına sevk ettiğini söyledi. Söz konusu alan Medya Savunma Alanları'nın sınırı olarak biliniyor.

Söz konusu kaynak, sevkiyatı görüntülemek ve fotoğraf çekmek isteyen bir esnafın da KDP güçleri tarafından dövülerek gözaltına alındığını belirtti.

Türk devleti bir süredir Diyana mıntıkasına da benzer sevkiyatlar yaparken, KDP ise geçtiğimiz günlerde Kandil alanında bulunan Qesrê ve Balayan bölgelerine güç konumlandırmıştı.