Amed'de 'HAYIR' için start: Mutlaka kazanacağız!

HDP, DBP, DTK ve TJA, Amed'de kurduğu Referandum İl Koordinasyonu ile çalışmalarına başladı.

Amed'de Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde kurulan Referandum İl Koordinasyonu, kentte yürütülecek referandum çalışmalarının startını Ofis semtindeki AZC Plaza önünde yaptığı basın açıklaması ile verdi. 

Koordinasyon tarafından Sanat Sokağı'nda yapılması planlanan şenlik yüzlerce polis tarafından OHAL gerekçe gösterilerek engellendi. Engelleme basın açıklaması yapılarak kınandı. Açıklamayı yapan DBP İl Eş Başkanı Mehmet Zeki Baran, 16 Şubat’ta resmi olarak seçim çalışmalarının başlatıldığını anımsatarak, bu şartlarda ne kadar demokratik seçimin yapıldığının şimdiden tartışmalı olduğunu söyledi. 

'MEŞRU DEĞİL'

Baran, OHAL kapsamında baskıların arttığına değinerek, yeni anayasayı işaret etti. Baran, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Bu ülkenin kaderi darbeler sonrası kurulan anaya ile durumu idare etmek değildir” dedi. Başkanlık sistemi için anayasanın değiştirilmek istendiğini söyleyen Baran, “Bu ülkenin ihtiyacı başkanlık sistemi değil, barıştır, insanların huzur ile yaşayabileceği bir gelecektir. Bu anayasa da diğer anayasalar gibi meşruiyeti olmayacaktır” dedi. 

Kürt siyasi hareketi olarak her zaman çoğulcu bir anayasanın oluşturulmasını istediklerini söyleyen Baran, şöyle devam etti: 

“AKP 14 yıldır topluma dayattığı çoğulcu zihniyet anlayış ile bu güne kadar bu topluma hiç bir şey kazandırmadı. Eğer siz sadece çoğunluğu esas alırsanız farz edelim ki bu anayasa yarın referandum da yüzde 80 evet oy aldı. Ki bu ne teknik olarak ne de sosyolojik olarak mümkün değil. Yüzde 80 alsa dahil. Kenan Evren anayasası unutmayalım ki bu ülkede yüzde 92 evet almıştır. O zaman şu anlama geliyor; önümüze sürülen anayasa da eğer yüzde 92’nin altında evet oyu alırsa demek ki Kenan Evren anayasası kadar meşru bir anayasa değildir."

'HALKIMIZ ELİNDEN GELENİ YAPMALI'

Baran, "Dün bir önceki günden daha güçlüydük. Bugün dünden daha güçlüyüz. Yarın bugünden daha güçlü olacağız. Ne olursa olsun, halkımız referandum çalışmalarında elinden geleni yapmalıdır. Çünkü kazanan biz olacağız. Mutlaka kazanacağız” dedi.