Amed’de yer gök ‘HAYIR’ı haykırdı

Yüz binlerin alanı doldurulduğu Newroz'daki coşku, 20 ton odunun alevlenmesiyle doruğa çıktı. "Hayır" sloganları ve renklerinin hakim olduğu Newroz Meydanı'ndaki yüz binler oylarının renklerini de ortaya koydu.

Yüzbinlere ev sahipliği yapan tarihi Amed Newrozu, polisin baskı ve engellemelerine rağmen coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. 16 Nisan'da yapılacak referanduma karşı alandaki binler rengini ortaya koydu ve "Hayır" sloganları hiç eksilmedi. Referandumda “Hayır” diyen kadınlar da sarı, kırmızı, yeşil üzerine "Hayır" yazılı etekleri ile halay çekerek, referandum mesajını verdi.

Newroz’daki büyük coşku ateşin yakılmasıyla taçlandı. Alanın tam ortasındaki 20 ton odunun tutuşturulmasıyla ‘’Bijî Serok Apo” “Bijî Newroz”, “PKK halktır halk burada”, “sloganları yükseldi.

Alanda yaşlarının da gençlerin coşkusuna ayak uydurarak halay çekmesi dikkat çekti. 

Yine platforma üzerinde “Sonuç ne olursa olsun, son muhteşem olacak” yazılı, Sur’da yaşamını yitiren YPS’li Cihat Türkan (Çiyager) ile katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un, üzerinde “Biz direndik diz çökmedik, bizimle gurur duyun” yazılı dev posteri asıldı.

Posterler asılırken, sık sık “Şehîd namirin” sloganı atıldı. Bir süre asılı kalan posterler, platforma çıkan onlarca polis tarafından zorla indirildi. Polisin yuhalamalar ile protesto edildi.

Sabah saatlerinde yöresel kıyafetlere izin verilmemesine rağmen gençler farklı yöntemlerle giysilerini alana soktu ve burada giydi.

Halk söylediği şarkılar eşliğinde halaya dururken, anneler de bebekleri ile Newroz’a katıldı.

Newroz alanına gelen engelliler de tekerlekli sandalyeleri ile alanda tur attı.