Cizre Newroz'una katılan onbinler: Bijî berxwedana Cizîrê!

Cizre’de onbinlerce Kürdistanlının katıldığı Newroz kutlamaları “Bijî berxwedana Cizîrê” sloganıyla kent merkezine gerçekleştirilen yürüyüşle son buldu.

Sabahın erken saatlerinde başlayan renkli Cizre Newroz’u sanatçı Mem Ararat’ın ezgileriyle son buldu. Kutlamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Cizre’ye yönelik saldırılara dikkat çekti. Mahalleleri yıkılan insanların hala ayakta olduğunu söyleyen Buldan, tüm saldırılara rağmen halkın hala Newroz direnişine sahip çıktığını vurguladı. Cizre başta olmak üzere bu coğrafyada çok büyük acıların yaşadığını ifade eden Buldan, “Halk acılara, saldırılara, katledilmelere rağmen bugün bu alanı doldurdu. Ayakta olmadıklarının mesajını net bir şekilde verdiler. Tıpkı devrimci Kawa gibi Dehaklar karşısında yenilmeyeceklerini bu alanda gösterdiler” diye konuştu. 
Siyasette en acımasız politikaların sergilendiği, yıkımların, katliamların, tutuklamaların en yoğun yaşandığı dönemde Cizre halkının meydanları doldurmasının Ankara’ya büyük bir mesaj olduğunu söyleyen Buldan, Cizre’nin Mehmet Tunç’un deyimi ile asla diz çökmediğini, çökmeyeceğini ifade etti. Mehmet Tunçlara direniş sözü verdiklerini hatırlatan Buldan, Kürt halkının biat etmeyeceğini dile getirdi. 

‘ŞIRNAK HALKI HAYIR DİYECEK’

Yasak ve yıkım ile bir şey elde edilemeyeceğini  belirten Buldan, HDP’nin 13 milletvekilini tutuklamak ve belediyeleri gasp etmekle çözümün elde edilemeyeceğini ifade etti. Buldan eline aldığı beyaz bir tülbendi havaya kaldırarak “Bu size barış mesajıdır” dedi. Buldan, Şırnak halkının referandumda bu sisteme hayır diyeceğini ifade etti. Sandıklarda Hayır’ın çıkması ile inkar ve asimilasyonun son bulacağını belirten Buldan, “Herkes özgür olacak. milletvekillerimiz ve belediye başkalarımız cezaevlerinden çıkacak” dedi. 

Buldan’ın konuşması sonrası sanatçı Mem Ararat sahne aldı. Kitle Ararat’ın söylediği şarkılar eşliğinde halay çekti. Cizre’de olmaktan gurur duyduğunu belirten Ararat, Mehmet Tunç ve Cemile Çağırga için özel hazırladığı türküyü okudu. Özelikle özyönetim direnişleri esnasında yaşamlarını kaybedenlerin aileleri Ararat’ın şarkıları esnasında duygulandı. Ararat’ın türküleri sonrası Newroz tertip komitesi gelenleri selamlayarak programın son bulduğunu duyurdu.

HALK SLOGANLARLA KENT MERKEZİNE YÜRÜDÜ

Bunun üzerine alandaki binlerce Kürdistanlı “Bijî berxwedana Cizirê” sloganı ile kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Arama noktalarında polisin engelleme girişimlerini “Direne direne kazanacağız” sloganı ile kıran kitlede bulunan kadınlar sık sık zılgıtlar attı. Tarihi İpekyolu caddesine ulaşanlara trafikte seyir halinde olan araçlar korna çalarak destek verdi. Araçlar ve kitle ile dolan caddede zırhlı polis araçları da halkın dağılması için anons yaptı ancak halk yürüyüşe devam etti. Eski köprü üzerinden polis ablukası ile kente giren kitle Dörtyol’a ulaştıktan sonra dağıldı.