GÖRÜNTÜLÜ

Dêrik’te bir cips fabrikası

Rojava’da kurulan cips fabrikası topluma sağlıklı ve bütçesine uygun fiyata ürün ulaştırıyor.

Rojava’da ekonomik faaliyetler kısıtlı imkanlara rağmen sürüyor. TEV-DEM’in; ekonomi komitesinin, ziraat birimine bağlı olarak açılan fabrikalarda birçok alana yönelik üretim sağlanmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de Derik’teki küçük mısır cipsi fabrikası.

GÜNDE 1000 TORBA ÜRETİM YAPILIYOR

Bünyesinde 6’sı kadın toplam 8 kişinin çalıştığı cips fabrikası, 1 yıldır faaliyet yürütüyor. Günlük olarak 1000 torba civarında üretilen mısır cipsi Rojava esnafına ithal edilen ürünlerden daha düşük fiyatlarla veriliyor. Üretimi kontrollü bir şekilde, hijyenik şartlarda yapılan mısır cipslerinin fiyatlarına yönelik bir düzenlemeye de gidildi. Yapılan düzenlemeyle cipslerin halka yüksek fiyata satılmasının önüne geçilmiş oluyor.

ATÖLYE VE FABRİKALAR ARTACAK

Cips fabrikasının sorumlusu Ahmet Nevaf, Rojava üzerine yürütülen ekonomik ambargoya dikkat çekerek, “Dışarıdan gelen bütün ürünler çok yüksek fiyatlara geliyor ve satılıyor. Bu cipsler için de böyle. Biz de bunları kendimiz üretip, halkımıza uygun bir fiyata ulaştırmak istedik. Rojava’da kısıtlı da olsa bu gibi imkanlarımız var. Daha başka fabrikalar da kurulacak. Dışarıya bağımlı olmak istemiyoruz. Rojava’daki atölye ve fabrikalarımız giderek artıyor.”

Aynı fabrikada çalışan Emine Beşir Ömer çalışmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Eğer böyle bir yer değil de devlete bağlı ya da bir patrona bağlı bir yerde çalışsaydık, onun baskısını hissederdik. Ama şimdi hem kendi işimizi yapıyoruz hem de rahatız. Çünkü üzerimizde herhangi bir baskı yok” diyor.