Dünden bugüne: Edremit Belediyesi

DBP'li Edremit Belediyesi, 11 Eylül 2016 tarihinde Saray darbesiyle kayyum atanmadan önce örnek gösterilen belediyelerden biri olmuştu. Kayyum şu an tüm hizmetleri durdurdu ve Saray rejiminin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.

DBP'li Edremit Belediyesi, 11 Eylül 2016 tarihinde Saray darbesiyle kayyum atanmadan önce örnek gösterilen belediyelerden biri olmuştu. 2014'teki yerel seçimlerde DBP yüzde 51 oy alırken AKP yüzde 40 oy almıştı. Halk tercihini Demokratik Bölgeler Parti’sinden yana kullanmıştı. Türkiye de ilk kez kadın ve erkeğin eşit temsiliyle DBP’li belediyelerde eş başkanlık sistemiyle Sevil Rojbin Çetin ve Abdülkerim Sayan eş başkanlık görevine seçilmiş, aynı zamanda belediye meclisinde de en az yüzde 40 kadın kotası uygulanmıştı. Çetin ve Sayan, ilk olarak gösterişli belediye başkanlık makam odasını kaldırarak, burayı halkın odasına çevirdi. Halk belediyeye geldiğinde hiçbir randevu sistemine tabi tutulmadan direkt eş başkanlarla görüşme olanağına sahipti. Belediye meclis toplantısı kapalı kapıların arkasında yapılması yerine her ay bir mahallede halka açık ve halkın önerileri doğrultusunda yapılıyordu.

BELEDİYENİN BÜTÇESİNİ HALK BELİRLİYORDU

Edremit Belediyesi, belediyenin bütçesini halkın talepleri doğrultusunda belirliyordu. Yıllık belediye bütçesi belirlenirken her mahallenin muhtarlarına ve halkın yoğun kullandığı alanlara sandıklar bırakılarak ve halk yıllık bütçenin daha çok hangi alanda kullanılması gerektiğini bir kağıda yazarak sandığa atardı. Sandıklardan çıkan sonuca göre mahallenin öncelikli ihtiyaçları belirlenir ve bu doğrultuda bütçe belirlenirdi. Belediyenin yıllık bütçesi 26 milyon TL idi. Bu bütçeyle ilçenin bir yandan ilçenin ihtiyaçlarını giderilirken, aynı zamanda, Cizre’de yaşanan sel faciasında zarar gören halka ve Kobanê, Gever, Cizre ve Nusaybin direnişinde zarar gören halklara erzak ve maddi yardım yapıldı. Aynı zamanda Edremit Belediyesi eş başkanları Sevil Rojbin Çetin, Abdülkerim Sayan ve belediye personeli tarafından Saray rejimince talan edilen ilçeler ziyaret edildi.  

EDREMİT HALKI SUYLA BULUŞTU

İlçenin demografik yapısına uygun kültürel etkinlikler düzenleyerek halkı ortak değer üzerine toplamaya çalışan Edremit Belediyesi, Kobanê ile dayanışmak amacıyla futbol turnuvası ve plaj futbol turnuvaları düzenledi. Kürtçe eğitim geliştirilmesi amacıyla da Silopi'de katledilen ve cenazesi 7 gün boyunca sokak ortasında kalan Taybet Ana (İnan) adına Kütçe çocuk kreşi açıldı. Edremit ilçesi Van Gölü kıyısında olmasına rağmen neredeyse halkın suya dokunması imkansızken Edremit Belediyesi sahil projesiyle bu büyük soruna çare oldu. Sahil boyunca çeşitli devlet kurumlarının işgal etmesi nedeniyle halk rahatlıkla göle giremiyor ve DBP’li belediyenin geliştirdiği projeyle artık bu durum tarih oluyordu. Sahil projesinde plaj, yürüyüş bandı, bisiklet bandı, banklar ve dinlenme alanları vardı.

KADINA EKONOMİK, SOSYAL VE EĞİTİM DESTEĞİ

Neredeyse tüm DBP’li belediyelerde olduğu gibi Edremit Belediyesi de Kadın Müdürlüğünün çalışmalarına ağırlık verdi ve müdürlük bünyesinde şiddetle mücadele, ekonomi ve eğitim birimleri açıldı. Şiddet mücadele birimi en az 200 başvuru aldı ve başvuran kadınlara psikolojik ve hukuki destek sağlandı. İhtiyaç duyulduğunda kadın sığınma evine gönderiliyordu. Darajiyane Projesi kapsamında 9 bin dönümlük alanda ekin yapıldı. Çeşitli sebzelerin ekildiği alan daha 5 kadına devredildi ve kadınlar buradan gelir elde etti. Aynı zamanda Van kilim kültürünün yaşatılması ve kadının ekonomik kazanımı için 4 kilim atölyesi ve 1 tekstil atölyesi açıldı.

5 BİN FİDAN DİKİLDİ

Ekolojik bir belediyecilik anlayışıyla ilçenin yeşillenmesi için büyük çaba sarf eden Edremit Belediyesi, 5 bin fidan ekimi yaptı. Kobanê Ormanı oluşturuldu ve iki büyük çapta devasa park yapıldı. Belediyenin öz gücüyle oluşturduğu seralarda yetiştirdiği çiçekler ilçenin yollarını ve parklarını süsledi. İlçe merkezinin dışında kalan ve daha önce köy statüsünde olana 24 mahalleye çocuk oyun grubu yapıldı. Belediye kısa bir süre içinde asfalt ve parke taşı döşeyerek mahallelerin ulaşım sorunlarını çözdü.

GASP BAŞLADI

Öz yönetim ilanının ardından 24 Ağustos 2015'te eş başkanlar Sevil Rojbin Çetin ve Abdülkerim Sayan görevden alınmış ve Çetin tutuklanmıştı. Belediye meclisi de belediye eş başkanlık vekilliğine Nurhayat Çelik'i seçti. Belediye personeli her pazartesi belediye önünde ‘Kara Pazartesi’ eylemleri düzenledi. Saray rejimi görevden alma ve tutuklamalarla belediyelere el koyamayınca bu kez 11 Eylül 2015’te 28 belediyeye kayyum atandı. İbrahim Özkan da Edremit Belediyesi'ne kayyum olarak atandı. Saray darbesiyle göreve başlayan Özkan, ilk olarak kadın çalışmalarını hedef alarak, “İlk işim; o partizan müdürlük olan kadın müdürlüğünü kapatacağım” ifadelerini kullandı ve tüm çalışmalar olduğu gibi durdu.

HALKIN ODASINI MAKAM ODASI YAPTI

Kayyum Özkan, eş başkanların oluşturduğu halk odasını makam odasına çevirerek randevu sistemini getirdi. Belediye girişinde daha önce hiçbir arama yapılmazken, kayyumun atanmasıyla birlikte güvenlik had safhaya çıkarıldı ve belediyenin girişi x-ray cihazı konularak işçiler dahil belediyeye giren herkesin üzeri didik didik arandı. Belediye binası ve ek hizmet binasının önüne kurulan nöbet kulübeleri ve arama noktalarıyla adeta ilçede iki polis karakolu kuruldu. Belediyede çalışan tüm personelin bilgileri Van Emniyet Müdürlüğüne götürülerek haklarında inceleme başlatıldı. Tüm müdürler değişti, 3 memur görevinden uzaklaştırıldı ve 47 personel de işten çıkarıldı. Bazı personel hakkınızda soruşturma açılacak diye tehdit edilip istifaya zorlandı. AKP Edremit İlçe Örgütü'nün referansıyla 40 kişi alındı. Kayyum Özkan'ın yerine de 1 Aralık 2016'da Atıf Çiçekli atandı.

Kürtçe ve Ermeniceye de kayyum tahammül edemedi. Belediye binaları içinde bulunan müdürlüklerin Kürtçe isimleri kaldırıldı. Aynı zamanda ilçe girişinde Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçe bilgilendirme tabelası da kayyum tarafından kaldırıldı.
Kayyum şu an tüm hizmetleri durdurdu ve Saray rejiminin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.