YENİLENDİ

Eksi 30 derecede pazarlık

Dondurucu soğukların yaşandığı Van’ın Çaldıran ilçesinde hayvan üreticileri sabah erken saatlerde pazara getirdiği hayvanlarını satmaya çalışıyor.

Bir dönem hayvan üretiminin merkezi durumunda olan Van ve ilçeleri, meraların yasaklanması, artan besicilik maliyeti, sürdürülen askeri operasyonlar ve OHAL koşulları ile birlikte bu konumunu yitirmiş durumda. Hayvan üreticileri yaz aylarında“Özel Güvenlikli Bölgeler” adı altında yasaklarla karşılaşırken kışın da dondurucu soğuklarla boğuşuyor. 

Kapalı yollara rağmen hayvanlarını ilçe merkezindeki hayvan pazarına ulaştırmayı başaran üreticiler, sabahın erken saatlerinde dondurucu soğukların altında pazarlık yapıyorlar. Çevre illerinden alıcıların eskisi gibi gelmediğini belirten üreticiler, hayvanlarının ellerinde kaldıklarını söyledi. Besiciliğin maliyetinin artırıldığını kaydeden üreticiler, hayvanlarını elden çıkarmak için maliyetlerinin altında satış yaptıklarını ifade ederek, kışın çok zorlandıklarını ancak başka çareleri olmadığı için pazarın yolunu tuttuklarını anlattı.