Êzidîler yine göç yolunda

Şengal’den ayrılarak, tarifsiz bir korku eşliğinde Kuzey Kürdistan ve Türkiye’ye geçen; ancak burada da “Kayyum” zulmü ile karşı karşıya kalan Êzîdîlerin çilesi bitmek bilmiyor.

2014 yılında başlayan DAİŞ saldırıları sonucunda tepeden tırnağa ölüme, kana ve savaşa bulanan Şengal’den ayrılarak, tarifsiz bir korku eşliğinde Kuzey Kürdistan ve Türkiye’ye geçen; ancak burada da “Kayyum” zulmü ile karşı karşıya kalan Êzîdîlerin çilesi bitmek bilmiyor.

Tarih boyunca sürekli katliam ve imha politikalarıyla “terbiye edilmek” istenen Êzidî halkı, 2014 yılında DAİŞ saldırıları sonucunda maruz kaldıkları 74. fermandan HPG gerillaları tarafından açılan koridor sayesinde kurtuldu. Gerillaların refakatinde Kuzey Kürdistan ve Türkiye topraklarına geçen, yüzbinlerce Êzîdî’nin bir kısmı Avrupa’ya geçerken bir kısmı da HPG, YBŞ ve YJŞ güçleri tarafından DAİŞ’ten temizlenen Şengal topraklarına geri döndü. Bir kısmı da Yenişehir Belediyesine bağlı Fidanlık alanındaki kampa yerleşti. Bu kampta 2 yıl boyunca rehabilite süreci yaşayıp yaşadıkları vahşetti bir nebze de olsa geride bırakmaya başlayan Êzidîler DBP'li belediyelere kayyum atanması ile birlikte AKP hükümetinin hedefi haline geldi.

AKP'nin kirli planları çerçevesinde Midyat ve Nusaybin'deki AFAD kamplarına gönderilmek istenen Êzidîler, bu kamplara gitmeyi "sürgün" olarak nitelendiriyor. 

O KAMPLARDA HAYATİ GÜVENCEMİZ YOK!

Kuruldukları ilk günden bu yana taciz ve tecavüz skandalları ile gündeme gelen AKP güdümündeki AFAD kampları aynı zamanda DAİŞ çetelerinin barınma ve eğitim alanları olarak kullanıldığı için birçok Êzidî bu kamplarda hayati güvencesinin olmadığını düşünüyor.

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ DAHİ KAMPA GİRMESİ YASAK!

Fidanlık alanındaki kampta alınan yoğun "güvenlik" önlemleri nedeni ile daha önce bu kampta çalışan belediye çalışanlarının dahi kampa giriş ve çıkışları yasaklanmışken, tel örgülerle yetinmeyen Kayyum kampın etrafına jandarmaları konuşlandırarak Êzidîler üzerinde psikolojik baskı yaratıyor.

TEHDİT VE VAADLERLE AFAD KAMPLARINA GÖNDERİLMEK İSTENİYORLAR

AFAD kamplarına gitmek istemeyen Êzidîleri elektrik ve suyu kesmek ile tehdit eden kayyum, yine Êzidîlerin bu kamplara gitmesini sağlamak için Avrupa'ya gönderme vaatlerinde bulunuyor. Buna rağmen birçok Êzidî fidanlık kampında kalmakta ısrarlı.