Federal Sistem Kurucu Meclis Toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Kuzey Suriye’nin, Suriye’nin demokratik ve federal bir parçası olduğu belirtilen bildirgede ayrıca Suriyeli bütün kesim ve çevrelere, demokratik sistem inşasında aktif rol oynama çağrısı yapıldı.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi toplantısında siyasi belgenin açıklanmasının ardından, basın toplantısı düzenlenerek, sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.

Kurucu Meclis üyesi Elizabeth Koreyî tarafından okunan bildirgede, “Suriye ve bölgede yaşanan gelişmeler çerçevesinde 17 Mart 2016’da ilan edilen Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi’nin çalışmalarına ilişkin ikinci toplantı, 27-28-29 Aralık tarihleri arasında her üç kantondan ve Şehba bölgesinden gelen 165 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kurucu Meclis Eşbaşkanı tarafından süreç değerlendirmesi yapılmış, ardından Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi adına yapılan konuşmalarda Suriye’de yaşanan son değerlendirilmiştir.

Sonrasında Meclis üyeleri tarafından siyasi ve askeri alanda özelliklede Kuzey Suriye’de yaşanan gelişmeler; Türkiye’nin Cerablus işgali ve ardından Bab’ı işgal etmeye yönelik çalışmaları, Minbic ve Efrin’e yönelik tehditleri, bölgenin demografisinde oluşturduğu değişiklikler ile sivillere yönelik saldırıları değerlendirilmiş; Türkiye’nin Suriye topraklarına dönük işgali karşısında durulmasının gerekliliği dile getirilmiştir” denildi.

Katılımcıların, Halep ve Palmira’daki askeri gelişmeleri, güç dengelerinde yaşanan değişimleri ve nihayetinde ilerleyen süreçte bu değişimlerin etkilerinin de tartışıldığı dile getirilen sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi: “Katılımcılar ayrıca gündemde olan ateşkesin önemli olduğuna dikkat çekmiş, siyasi görüşmelerin geliştirilmesi ve Suriye krizine çözüm amacıyla gerçekleştirilip sonuç alınamayan önceki toplantıların tekerrür oluşturmaması için bütün temek unsurların Suriye krizinin çözümü konusunda ortak masa etrafında yer alması gerektiğini belirtmiştir.

Katılımcılar Demokratik Suriye Güçleri QSD’nin Rakka hamlesinde edindiği kazanımları da değerlendirmiştir.

Sonrasında Yürütme Konseyi’nin raporu okunmuş, raporda komitelerin bugüne kadar gerçekleştirdiği bütün faaliyetler değerlendirilmiştir. Ayrıca toplantının başlıca gündem maddelerinden olan Toplumsal Sözleşme maddeleri değerlendirilmiş, bazı maddelerde gerekli düzeltmeler yapılmıştır.

Toplantıda Kurucu Meclis tarafından, Suriye’deki krizin çözümü için öngörülen siyasi belge paylaşılmıştır. Meclisi Kuzey Suriye Federasyonu’nun Demokratik ve Federal Suriye’nin bir parçası olduğunu belirtmiştir. Federal Sistem, Suriye’nin geleceği için demokratik bir çözüm ve içinde bulunulan krizden çıkışı garantileyen ve toplumsal çöküşün önünü alan bir sistem olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca bütün halkların katılımıyla gerçekleşen 19 Temmuz devriminden bu yana edindiğimiz yönetim tecrübesi, bütün Suriye için örnek oluşturmuştur.

Siyasi çözüme inanan demokratik ve ulusal güçlere çağrımız, el ele vererek bütün halkları kapsayan Demokratik ve Federal bir Suriye inşa etmektir. Bununla birlikte Kuzey Suriye’de bulunan bütün siyasi ve toplumsal çevrelere, aktif bir şekilde demokratik sistem içinde yer alma çağrısında bulunuyoruz.

Şehitlerimizin kanıyla edindiğimiz bu zaferi, yeni yıl vesilesiyle bütün Suriye halklarına armağan ediyoruz.”