‘Ferhat Roboski’nin hesabını sormak için uğraşıyordu, bundan korktular’

104 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılıp gittiği Şırnak’ta tekrar tutuklanan Ferhat Encü’nün annesi Halime Encü, “Ferhat, Roboski’de katledilenlerin hesabını sormak için uğraşıyordu. Onlar, bundan korktular” dedi.

4 Kasım’da HDP’ye dönük operasyonlarda tutuklanan ve 104 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, gittiği Şırnak’ta önceki gün savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. 

ANF’ye konuşan Anne Halime Encü, katledilen oğlunun acısını yeniden yaşadığını vurgulayarak, “Bombalarla katliam yapanlar, bir kez daha öldürdüler bizi. İkinci kez acımıza acı kattılar. Onları asla affetmeyeceğim. Bu yaşananları asla kabul etmiyorum. Ferhat, Roboski’de katledilenlerin hesabını sormak için uğraşıyordu. Onlar, bundan korktular. Havaalanında onu görmememize izin vermediler. Onlara çok kızgınım” dedi.

Ferhat Encü’nün kardeşi Roboski-Der Başkanı Veli Encü ise, aile olarak havaalanında beklerken polis yoğunluğunu gördüklerinde böyle bir şeyin olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Olumlu düşünmeye çalıştıklarını belirten Encü, “Bir sıkıntı olsaydı İstanbul’da alırlar diye de düşündük. Şırnak’a indiğinde burada direk gözaltına alındığını öğrendik; ama bilgi alamıyorduk kimseden. Bize havaalanında çok kötü davrandılar. Gizli tutmaya çalışıyorlardı durumu. Avukat devreye girince hukuka aykırı bir durum yaşandığı ayyuka çıktı” diye konuştu.

Tahliyeye karar veren Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının Ferhat Encü’nün tekrar tutuklanmasına dönük istediğini reddettiğini ifade ederek, “Kararının arkasında durmuş mahkeme ve tutuklanma talebini reddetmiş. Bir yerlerden tekrar talimat alarak hukuk mevzuatını bir kenara bırakarak Ferhat Encü’yü kaçırdılar. Şırnak’ta mevcut iktidarın talimatlarıyla çalışan bir sistem var. Hukuku uygulamak isteyenlerde engelleniyor. Bir hukuksuzluk yaşandı ve kimse müdahale edemiyor. Böyle bir muamele asla kabul edilemez” dedi.

Roboski Katliamı’nda yakınlarını kaybeden aileler olarak ‘hukuksuzluk sürecini’ tekrar hatırladıklarını vurgulayan Veli Encü, “Yargı dosyaya bakma cesaretini gösteremedi. Çünkü büyük bir baskı vardı. Tamamen talimat alarak dosyayı kapattılar. Burada da Ferhat Encü’den korktular. Onun Şırnak’ta gelip çalışma yapmasından korktular. Burada yaşanmış hukuksuzluğu anlatmasından korktular. Şırnak halkının ‘Hayır’ oyu vereceğinden eminler; bu şekilde bir mesaj vereye çalıştılar” diye belirtti.