GÖRÜNTÜLÜ

Güneyli aileler: Neçirvan Barzani Kürt halkından özür dilemeli

Neçirvan Barzani’nin, “PKK’ye karşı gerekirse güç kullanırız” tehdidinde bulunmasına tepki gösteren Güney Kürdistan'daki aileler, “Neçirvan Barzani Kürt halkından özür dilemelidir" dedi.

PKK içinde çocuğu yaşamını yitiren Daye Fethiye, Barzani’nin PKK’ye dönük açıklamalarının tüm Kürtlerin tepkisine neden olduğunu belirterek, “Neçirvan PKK Şengal’den çıksın diyeceğine, Güney Kürdistan’daki Türk askerlerini çıkarsın. Gerçek işgalciler onlardır. Biz şehit aileleri olarak PKK’ye dönük bu tür tutumları kesinlikle kabul etmiyoruz ve kınıyoruz" dedi.

'ONLAR TERK ETTİ, PKK SAVUNDU...'

Fethiye Ana, PKK’nin içindeki dört parçadan Kürt kızları ve oğullarının canları pahasına Şengal’i DAİŞ faşizmine karşı savunarak özgürleştirdiğini hatırlatarak, “Onlar savunmayıp terk ettiler ama PKK gidip savundu. Kaldı ki, PKK orada çıksa da artık Şengal’in kendi savunma gücü vardır. Onlar orayı savunacaktır. Barzani PKK Şengal’den çıksın demek yerine, Güney Kürdistan’da süren krizleri çözsün. Halk aç ve perişan. Bu krizleri çözmekle uğraşmalıdırlar" diye konuştu.

'PKK ÇIKSIN DİYECEĞİNE TÜRK DEVLETİNİ ÇIKARSIN'

Yaşamını yitiren gerilla yakınlarından İbrahim Ahmet ise, “Neden PKK çıksın diyorlar da neden Türk devleti çıksın demiyorlar" diye sorarak, şunları söyledi: “PKK’nin Kürdistan’ın her yerinde kendi mücadelesini yürütme hakkı vardır. Kaldı ki PKK nerede saldırı varsa oraya geçerek Kürdistan’ın savunma gücü olduğunu da ispatlamıştır. Her yerde DAİŞ e karşı cephe aldı. Birçok cephede gerilla ile peşmerge kanı birbirine karıştı. Ortak cephede birlikte savaştılar. Neçirvan Barzani’inin PKK’ye dönük açıklamaları yersizdir. Çünkü biz de Güney Kürdistan halkıyız ve PKK içinde yüzlerce şehidimiz var. O halde PKK nasıl Güney'in bir örgütü olmuyor?”

‘ÇÖZÜM TEHDİT DEĞİL, ULUSAL KONGREDİR’

"Neçirvan Barzani'nin PKK’yi tehdit etmek yerine sorunların çözümü için ulusal kongreyi gündeme getirmesi gerekir" diyen Ahmet, şöyle devam etti: “Ulusal kongre ile bağımsız Kürdistan’ı yaratalım. Çünkü bağımsız Kürdistan da ancak herkesin güç birliği ile yaratılabilir. Öyle bir partinin tek başına gerçekleştirebileceği bir şey değildir. Bir de sormak gerekir; bugün Êzidî kadınları halen DAİŞ’in elindeyse buna kim sebep oldu? Şengal’i kim bıraktı, kim geldi savundu? Peki, bu durumda nasıl oluyor da PKK Şengal’den çıksın deme hakkını kendinde buluyor. PKK’nin orada kalıp kalmayacağına Şengal halkı karar verecektir. Bu hak onundur. Onun için olması gereken tehdit etmek değil, ulusal kongreyi gerçekleştirmektir.” 
Beyan Ferec ise "DAİŞ 24 saat içinde Şengal’i aldığında bugün PKK oradan çıksın diyenler neredeydiler? Neden savunmadılar?Önce buna cevap versinler. Biz Güney Kürdistan’daki şehit aileleri olarak Neçirvan Barzani’nin bu açıklamalarını kınıyoruz. Bu açıklamalar ancak düşmana hizmet ediyor. Kürt halkına hiçbir faydası olmayan açıklamalardır" şeklinde konuştu.

‘KÜRT HALKI PROTESTO ETMELİ'

Ferec, Ortadoğu da yaratılan bataklıktan Kürtlerin ulusal birlikle çıkma olanaklarının olduğuna, halkın talebinin de ulusal kongre olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Onun için bizim talebimiz ulusal kongrenin gerçekleşmesidir. Biz sorunlarımızı ancak bu şekilde, kendi aramızdaki diyalogla çözebiliriz. Sorunlarımızı DAİŞ’in babası konumundaki Erdoğan ile çözemeyiz. Ülkemizin zenginliklerini Erdoğan'a teslim edip kendi ülkemizde onun kiracısı durumuna gelmekle sorunlarımızı çözemeyiz.

Eğer onlar kendi ülkelerine, insanlarına sahip çıkmış olsalardı bu 24 yıllık sürede krizler yaşanmazdı. Halk açlıktan ölmezdi. İnsanlar bu krizlerden dolayı intihar ediyor. Bu, petrol parasını Erdoğan’a vermelerinden dolayı oluyor. Erdoğan da aldığı parayı DAİŞ’e veriyor ve bununla da halkımızı katlediyorlar.

Onun için Kürt halkı alanlara akarak Neçirvan Barzani’nin bu açıklamalarını kınamalı ve özür dilemesini talep etmelidir."
Mıhemed Neriman İsmail de, “Bizim çocuklarımız PKK içinde şehit düştüler. PKK her yerde özgürlük mücadelesi veriyor. Dört parça Kürdistan’da Kürt gençleri PKK'de mücadele veriyor. Onlar bu toprakların gerçek sahipleridir" diye belirtti.