HPG'li Yavaş son yolculuğuna uğurlandı

Amed'de defnedilen HPG gerillası Yavaş'ın cenaze töreninde sık sık "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Diyarbakır Valiliğinin 18 Aralık'ta Lice, Hani ve Kocaköy ilçeleri arasında kalan kırsal bölgede ilan ettiği sokağa çıkma yasağının ardından, 19 Aralık'ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Welat Yavaş (Zanyar Andok) Amed'te toprağa verildi.

Yavaş’ın ailesi oğullarının cenazesini erken teşhis etmesine rağmen günlerce DNA sonucunu beklemek zorunda kaldı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde alınan Yavaş'ın cenazesi Yeniköy mezarlığında defnedildi.

CENAZE TÖRENİNDE POLİS BASKISI

Tören esnasında mezarlık yüzlerce çevik kuvvet polisi ve çok sayıda zırhlı araçla ablukaya alındı. Çevik kuvvet polislerinin kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin otobüsleriyle mezarlığa getirilmesi ise dikkat çekti. Türk polisleri Yavaş ailesine; "Slogan atmayacaksınız. Taşkınlık çıkmasın, yoksa müdahale ederiz" tehdidinde bulundu. Tüm baskı ve engellemelere rağmen kitle "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla Yavaş’ın tabutunu omuzladı.

Yavaş'ın cenazesi kayyumun talimatı sonrasında daha önce HPG'lilerin toprağa verildiği alana değil, sivillerin defnedildiği yere toprağa verildi.

Cenaze defnedildikten sonra mezarlıkta bulunan kitle saygı duruşunda bulundu.

'MÜCADELELERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Saygı duruşunun ardından konuşan DBP İl Yöneticisi Rıfat Roni, 2013 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın barış mesajını verdikten sonra bu topraklarda ne polis ne de gerillanın yaşamını yitirdiğini söyledi. Roni, "Erdoğan’nın, Nisan ayından sonra ilan ettiği savaş fermanı sonrasında çok şehit verdik. Şehitlerimize sözümüzdür, onların direnişine ve mücadelesine sahip çıkacağız" diye konuştu.

Cenaze törenine DBP, HDP il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Yavaş'ın ailesi, çocuklarının cenazesini teşhis ettikten hemen sonra taziye kurdukları için bir daha taziye kurmayacakları aktardı.