'Katiller sokakta, protesto edenler gözaltında'

ESP , HDP ve SGDF üyeleri, Ortaköy'de Reina katliamını protesto ederken, gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılmasını istedi. Eylemde yapılan açıklamada, katliamın savaş konseptindeki ısrarın bir sonucu olduğu vurgulandı.

ESP, HDP ve  SGDF üyeleri, Ortaköy'de  39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısını protesto ederken gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılması talebiyle Çağlayan Adliyesi önünde eylem düzenledi. Çok sayıda siyasi partinin destek verdiği eylemde, “Katiller sokakta , sosyalistler gözaltında” yazılı pankart ve dövizler taşındı. “Gözaltılar serbest bırakılsın”, “Katiller dışarıda, sosyalistler gözaltında” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşma ESP İstanbul İl Yöneticisi Ali Haydar Akdeniz tarafından yapıldı. 1 Ocak günü bu toprakların  yine bir katliam haberiyle sarsıldığını  hatırlatan Akdeniz, barbar DAİŞ mensubu bir kişinin Reina  eğlence merkezine girerek 39 kişiyi hunharca katlettiğini hatırlattı. DAİŞ'in daha önce de Antep, Sultanahmet, Ankara, Amed, Suruç’u kana buladığını vurgulayan  Akdeniz, “Bizler bu katliamın sorumlularını iyi tanıyoruz” dedi. 

'ASLA BİAT ETMEYECEĞİZ'

Katliamda hayatını kaybedenleri anan ve ESP, HDP ve SGDF üyelerinin gözaltına alınmasını trajikomik olarak değerlendiren Akdeniz, “Elinde keleşle insanları tarayan  bir kişi ellini kolunu sallayarak olay  yerinden kaçarken, bu katliamı lanetleyenler gözaltına alınıyor. Bu ne yaman çelişki" diye tepki gösterdi. Bu katliamın arkasında olan güçlere asla biat etmeyeceklerini kaydeden Akdeniz, “Suruç’ta katledilen düş yolcuları için nasıl adalet istediysek, Reina'da katledilen insanlar için de adalet isteyeceğiz” dedi. Saldırı günü yaşanan güvenlik zafiyetine de dikkati çeken Akdeniz, “Böyle bir saldırı olacağı konusunda uyarılar ortadayken, İstanbul’un en bilinen gece kulüplerinden birinde  hangi mantıkla tek bir polis bekletilir? Bu insanların yaşamları o kadar ucuz mu? Neden gereken önlemler alınmadı" sorularını yöneltti. 

'KATLİAMLARIN NEDENİ SAVAŞ KONSEPTİNDEKİ ISRAR'

HDP MYK Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, katliamların normalleştirilip,  tepkilerin engellendiği günlerden geçildiğini ifade etti. Tarihin tekerrür ettiğine vurgu yapan Ağaoğlu, AKP -Saray'ın savaş konseptindeki  ısrarı  nedeniyle  bu noktaya gelindiğini vurguladı.  Saldırı öncesi yılbaşının hedef gösterildiğini hatırlatan Ağaoğlu, katliamı protesto eden sosyalistlerin gözaltına alınmasına, “Ne tuhaftır ki, sosyalistler söz konusu olunca tutum hemen değişiyor” diyerek tepki gösterdi. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını isteyen Ağaoğlu, Kürt siyasetçilerin rehin tutulduğunu da hatırlatarak, "Direne direne mutlaka kazanacağız” mesajını verdi.

SDGF adına söz alan Sıla Kaymak, bugün gözaltına tutulanların  çoğunun Suruç Gazisi ve Ankara Katliamı tanığı olduğuna dikkati çekti. Faillerin ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, katliamlara karşı çıkanların ise gözaltına alındığı bir süreçten geçildiğine işaret eden Kaymak, Reina katliamının faillerinin yılbaşını fetvalarla hedef gösterenler olduğunu vurguladı. Kaymak, “Suruç’tan Ankara’ya, Amed’den Reina’ya hesap soracağız,  takipçisi olacağız” dedi. 

ETHA Haber Ajansı adına söz alan Deniz Bakır, “Bu ülkede 2 yıldır diktatörün tek adamlık  iktidarı için katliamlar yaşanıyor” derken, Sosyalist Kadın Meclisi adına söz alan Fadime Çelebi, "Bu iktidarın sonu gelmiştir, gelecek ezilenlerin olacak” dedi. 
Eylem sloganlarla sona erdi.