Kayyum 3 dilde ‘Kardeşlik’ yazılı tabelayı değiştirdi

Erciş belediyesine atanan kayyum M. Şirin Yaşar, DBP'li belediyeler tarafından kurulan Türkçe, Kürtçe, Ermenice “Kardeşlik Bağları” isminin yazılı olduğu tabelayı kaldırttı.

Erciş ilçesinde KHK kararı ile DBP’li Erciş Belediyesine atanan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, DBP’li belediye yönetimi tarafından kurulan ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice “Kardeşlik Bağları” isminin yazılı olduğu tabelaya da tahammül etmedi. Kayyum “Kardeşlik Bağları” yazılı tabelayı kaldırarak, 1915 yılının Nisan ayında başlayan Ermeni soykırımını tarihini anımsatan “1 Nisan” olarak değiştirdi.

Van’ın Erciş ilçesinde Kanun Hükmü Kararnamesi ile DBP’li Erciş Belediyesine kayyum olarak atanan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar’ın icraatları saymakla bitmiyor. Belediye makamını işgal eder etmez ilk olarak, kadın, çocuk ve gençlik çalışmalarını durduran kayyum, hızını alamayarak Türkçe, Kürtçe ve Ermenice “Kardeşlik Bağları” yazılı tabelayı da kaldırdı. DBP’li belediye yönetiminin, 1915 yılında yaşanan Ermeni Soykırımı acılarının geride bırakılması ve Kürdistan topraklarında yeniden kardeşliğin, barışın filizlenmesi amacı ile Nisan 2015 tarihinde Ermenilerden miras olarak kalan üzüm fidelerini ekerek Kürdistan topraklarına barışın filizlenmesi mesajını vermişti. Karataşlar mevkide 28 bin metre karelik alana ekilen bağlara Ermenice Kürtçe ve Türkçe “Kardeşlik bağları” ismi verilmişti. Kayyum tarafından indirilen tabelanın yerine Ermeni soykırımını yaşandığı 1 Nisan 1915 tarihini anımsatan “1 Nisan Üzüm Bağları” yazılı tabela asıldı.

Urartu tarihinden günümüze kadar gelen fakat ilgisizlik nedeni ile her geçen gün yok olmakla yüz yüze kalan Erciş Üzümü DBP’li Erciş Belediyesinin geliştirdiği Üzüm Bağları projesi ile yeniden hayat bulmaya başlamıştı. İlçenin girişinde bulunan Karataşlar mevkide ilk olarak Nisan 2015 yılında tutuklu Erciş Belediye eş başkanları Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin öncülüğünde ekilerek adına Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Kardeşlik Üzüm Bağları” ismi verilmişti.

Bağların dikilmesi sırasında açıklamada bulunan tutuklu Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, Nisan 1915 Ermeni soykırımına dikkat çekerek, Erciş üzümünün Ermenilerden miras kaldığını ve geçmişte yaşanan acı olayların yeniden yaşanmaması temennisinde bulunmuştu. Keskin, ekilen fidelerin her filizinin kardeşliğe vesile olması ve ne Türkiye nede Kürdistan topraklarında artık kardeşkanının akmaması talebinde bulunmuştu.