Kayyumdan eğitim ve kültür-sanat tırpanı!

Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyum ücretsiz eğitim verilen okuma salonlarını Kuran Kursu’na çevirirken, anadilde okul öncesi eğitimin verildiği Zarokistan Xalxalok’un ise asimile merkezi yapılması planı gündemde.

Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın’ın 8 Aralık’ta tutuklanmasının hemen ardından Kaymakam Mustafa Kılıç’ın kayyum olarak atandığı Kayapınar Belediyesi’nde özel uygulamalar devrede. Amed’in merkez ilçesi olan Kayapınar, gelişen ve değerli bir bölge olması nedeniyle iktidar yandaşlarının iştahını özellikle kabartıyor. DBP’li eşbaşkanlar döneminde halk odaklı birçok projenin hayata geçirildiği belediyeye gelen kayyum, işçi kıyımının ardından bu kez de okuma salonları, Cegerxwîn Kültür Merkezi ve Zarokistan Xalxalok’u işlevsiz hale getiriyor.

MÜFTÜLÜKTEN GELDİ OKUMA SALONLARINI KAPATTI

Kayapınar Belediyesi tarafından ortaöğretim ve lise öğrencilerini sınavlara hazırlayan, rehberlik hizmetinin sunulduğu Peyas ve Ali Eren eğitim destekevlerinin valilik tarafından kapatılmasının ardından 2015 yılında okuma salonu olarak çalışmalarına ara vermeden devam etti. Ancak kayyumun göreve gelmesiyle birlikte bu merkezler de kapatıldı. Yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü okuma salonlarında 10 eğitmen görev yapıyordu. Eşit olmayan şartlarda sınava giren dar gelirli ailelerin çocuklarına ücretsiz eğitimin verildiği merkezlerden faydalanan öğrenciler sınavlarda derecelik başarılara imza atıyordu. Kayyum tarafından Diyarbakır Müftülüğü’ndeki görevinden başkan yardımcılığına getirilen Şükran adlı memur, okuma salonlarının yeniden dizayn edilmesinde görevlendirildi. Amed’in imkanları en fazla olan Kayapınar Belediyesi’nin birçok binası bulunmasına rağmen müftülükten terfi ettirilen bu memur, okuma salonlarını Kuran Kursu’na çevirme kararı aldı.

SANATÇILAR TAVIR ALDI

Belediye bünyesinde kurulduğu 2010 yılından bu yana binlerce kişiye kültür sanat eğitiminin verildiği, bölgenin en önemli kültür merkezlerinden Cegerxwîn Kültür Merkezi çalışanları ise kayyumun gelmesiyle birlikte protesto amacıyla çalışmaları durdurdu. Her türlü müzik enstrümanı, tiyatro, sinema, resim, folklor gibi alanların yanı sıra yetenek sınavlarına hazırlık amacıyla kursların da verildiği merkez, her yıl ortalama 700 mezun veriyordu. Halk iradesini gasp ederek göreve gelen kayyuma tepki amacıyla 15 eğitmen ve 30 çalışan, kayyum gölgesinde çalışmamak adına faaliyetlerini durdurdu.

ZAROKİSTAN’A GÖZ DİKTİ

Kürdistan’da açılan ilk Kürtçe kreş olma özelliği taşıyan Zarokistan Xalxalok da Kayapınar Belediyesi bünyesinde hizmet veriyordu. Okul öncesi düzeydeki 120 çocuğun eğitim gördüğü kreşte, sınıfların 5’inde Kürtçenin Kurmancî lehçesinde, birinde ise Kirmanckî lehçesiyle eğitim veriliyordu. Yine çocuklara İngilizce eğitim de veriliyordu. Ayrıca Kürt tarihi üzerine de çocuklar eğitiliyordu. Kayyumun özellikle ailelerin ve kamuoyunun tepkisinden çekindiği için kreşi doğrudan kapatmak yerine, önümüzdeki ay sözleşmesi dolacak öğretmenlerle sözleşme yenilemeyerek kreşten çıkarmayı planlıyor. Bu kreşle ilgili kayyumun özel seçilmiş eğitmenler getirerek çocukları asimile etmeye çalışacağı iddia ediliyor.