Kayyumun Van Spor’u çöktürme planı!

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, Van Spor’a maddi desteği kesince yönetim de toplu istifa etmek zorunda kaldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 17 Kasım 2016 tarihinde, Vali İbrahim Taşyapan’ın kayyum olarak atanmasının ardından kentin tek spor kulübü olan Van Büyükşehir Belediyesi Spor’a da her ay ayrılan bütçe verilmemeye başlandı. Böylece takımın yönetimi de istifaya zorlandı. Amed Büyükşehir Belediye Spor Yönetimi'nin ardından eş başkanlık sistemiyle yönetilen takımın eş başkanları ise kayyum atamasının ardından, takım üzerindeki baskıları değerlendirdi.

Yaptıkları çalışmaları ve istifa sürecini değerlendiren Van Büyükşehir Belediye Spor Eş Başkanı Remziye Eşin, göreve başlamalarıyla birlikte ilk işlerinin fiziki koşulların düzelmeye yönelik olduğunu belirtti. Eşin, “Spor adında Van’ın iyi bir geçmişi olabilir ama ‘bir çivi çakılmamış’ ibaresi tam de yerinde bir söylemdir. Öncelikle kurumsal bir kimlik kazandırmaya çalıştık” dedi. 

‘GELECEK YÖNETİM EŞ BAŞKANLIĞI DEVAM ETTİRMEYECEK’

Yönetimindeki eş başkanlık sistemine de değinen Eşin, kendisinden önce de bir eş başkanlık yönetim biçiminin olduğunu ancak, bir ilk olduğu için tam oturmadığını ve ikinci seçimde eş başkanlık yönetimin devam ettirilmesiyle birçok olumsuz algının kırıldığını kaydetti. Eşin, “Eş başkanlık yaşamın diğer alanlarında daha eril zihniyet tarafından tam kabul edilmezken, sporda bunu hayata geçirmemize Van’da ciddi bir karşı çıkma durumu söz konusuydu. Bu yönetimle birlikte bunu aştığımıza ve yaşamsallaştırdığımıza inanıyorum. Tabii bundan sonra gelecek yönetimin eş başkanlığı devam ettireceğine inanmıyorum. Zaten mevcut zihniyetin kadına yönelik tüm yaşam alanlarından soyutlamaya yönelik bir baskı söz konusu olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

‘BİZ BU ZİHNİYETLE ÇALIŞMAYACAĞIZ’ 

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumın atanmasından sonra Vanspor’un büyük maddi sorunlar yaşadığını aktaran Eşin, “İstifa etmemek için büyük bir çaba gösterdik ve direndik. Biz kendi emeğimizle bugünlere geldik. Bu kurum halkın kurumudur. Çünkü halkın parasıyla bu kurum ayakta duruyor. Belediye sadece bu maddiyatı sağlamak için aracılık yaparken, bu kuruma aktarması gerek paraya el koyup hiçbir maddi kaynak sağlamadı. Bu kaynağı sağlamadığı gibi bizi yani bu yönetimi bununla terbiye etmeye çalıştılar. Maddi destek sağlanmayınca buradaki yapıyı bir çöküşe sürüklediler ve en son istifa kararı almamıza yol açtılar. Bu saatten sonra katkı sağlansa bile böyle bir zihniyetle çalışmayı düşünmüyoruz. Bu gidişat geçici, yarın halkın tercihiyle daha güçlü bir şekilde döneceğiz” ifadelerini kullandı.

'KAYYUM HALKIN PARASINI HALKIN KURUMUNA AKTARMADI'

Van Büyükşehir Belediye Spor Eş Başkanı Öner Yiğit ise küme düşmüş bir takımı devraldıklarını ve maddi sıkıntılara rağmen büyük başarılar elde ettiklerini kaydetti. Yiğit, son süreçte kayyumun atanmasıyla birlikte takımın yalnız bırakıldığını ve hiçbir şekilde maddi-manevi bir alamadıklarını kaydetti. İstifa etmeyerek takıma sahip çıkmak için çok çabaladıklarını belirten Yiğit, şu ifadelerde bulundu: 

"Ancak halkımızın da şunu açıkça bilmesi gerekiyor; nüfusu bir milyonu geçen halkın parası belediye aracılığıyla Van Spor'a aktarılıyordu. Ancak kayyum her seferinde Van Spor’a maddi destek verdiğini açıklarken aslında bu doğru değildi. Herhangi bir maddi bir destek olamadı. Amaçları bizi saf dışı bırakarak Van Spor’un başına geçmekti. Bizler de bunun farkındaydık ve halktan aldığımız emaneti ancak halka vereceğimizi belirterek direnmeye çalıştık. Ancak artık futbolcuların paralarını dahi ödeyemez duruma gelince futbolcularda oluşan moralsizlikle iki hafta üst üte yenilgi almamıza neden oldu."

Van Spor'da kısa bir süre sonra kongreye gidilmesi bekleniyor.