‘KDP Barzani’nin neden sessiz kaldığını açıklamalı’

YNK Irak Parlamentosu Milletvekili Mihemed Osman, “KDP, Mesut Barzani’nin sessiz kalmasının nedenini açıklamalıdır” dedi.

KDP Başkanı Mesut Barzani’nin, “PKK, PYD teröristtir” diyen Binali Yıldırım’a sessiz kalmasına tepkiler artıyor.

PKK ve PYD’nin Kürt özgürlük hareketinin birer meşru partisi olduğunu, belirten YNK Irak Parlamentosu Milletvekili Mihemed Osman, “PKK, PYD terörist ise ben de teröristim” dedi.

Türk devletinin Kürtlerden hakaret etmeden vazgeçerek bir arada yaşama kültürünü edinmesi gerektiğini söyleyen Osman şunları belirtti: “Yıldırım’ın Hewler’de yaptığı açıklama hiçbir şeye hizmet etmez. Bu alanda Araplar, Türkmenler, Farslar, Kürtler birlikte yaşıyorsak o zaman birbirimize saygı duymalıyız. Bu halklar hepsi kendi kaderini tayin hakkı davası yürütüyor. PKK ve PYD’ye dönük terörist açıklamaları kesinlikle kabul etmeyeceğiz.”

‘PKK TERÖRİST İSE BEN DE TERÖRİSTİM’

PKK ve PYD’ye “terörist” diyen Türk başbakanına karşı KDP Başkanı Mesut Barzani’nin sessiz kalmasına tepki gösteren YNK Milletvekili Osman, “Mesut Barzani Kürdistan bölge başkanı değil, KDP’nin başkanıdır. O açıdan KDP, Mesut Barzani’nin orada neden tutum almadığına ilişkin açıklama yapmalıdır. Ancak bunun açıklamasını yapmasalar dahi bilinmelidir ki oradaki tutum hiç de yerinde bir tutum olmamıştır. Çünkü PKK, PYD binlerce şehidi olan Kürt partileridir. Xaneqin’den Kobanê’ye kadar alanda bu güçler bu dönemde Kürdistan topraklarını savunarak şehit verdiler. Kaldı ki, hatırlayalım PKK gerillaları Maxmur’u savunduklarında Mesut Barzani gidip onlara mücadelelerinden dolayı teşekkür etti. O açıdan olması gereken tutum bu değildi. Şunu da belirteyim ben daha önce, eğer PKK terörist ise en de teröristim, dedim, bunu yineliyorum” diye konuştu.

‘PKK DEĞİL, TÜRK DEVLETİ GÜNEYDEN ÇIKMALI’

PKK’nin Şengal’den çıkarılması tartışmalarına ilişkin de Osman şöyle konuştu: “Oradan PKK güçlerinin çıkarılmaya çalışılması yerinde bir yaklaşım değildir. Çünkü Güney Kürdistan ve Şengal’e dönük saldırı olduğunda peşmergeyle birlikte savunma cephelerinde yer alan PKK’ydi. Şengal sorunu da ancak diyalogla çözülür. PKK’nin Şengal’den çıkarılması bir yana, Türk devleti Güney Kürdistan’daki tüm askeri üslerini çıkarmalıdır. Türk devleti güneyden çekilsin de PKK’nin Şengal’den çekilmesi Kürtlerin kendi iç meselesidir. Onu da onlar kendi aralarında çözerler.”

‘ASKERİ GÜÇLER BİRLEŞMELİ’

Kürtler için en doğru olanın tüm savunma güçlerinin bir çatı altında toplanması olduğuna dikkat çeken Osman, “Tüm partilere ait askeri güçler birleşmeli ve siyasi kesimlere taraf olmamalıdır. Güney Kürdistan için de aynı şey geçerlidir. Askeri güçler siyasi partilere değil, Güney Kürdistan hükümetine bağlı olmalıdır” dedi.