Kelar ve Ranya’da komplo protestosu

Güney Kürdistan’ın Kelar ve Ranya kentlerinde 15 Şubat Uluslararası Komplosu protesto edildi.

KELAR

Güney Kürdistan’ın Kelar kentinde yüzlerce kişi, uluslararası komployu protesto etti. Öcalan’a özgürlük talebinin de yinelendiği eylem şiddetli yağmura rağmen gerçekleşti. Öcalan’a Özgürlük Komitesi tarafından düzenlenen yürüyüşe Tevgera Azadi (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi) ve Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan) ve Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi katıldı. 

Amadeyi Şehit Aram’dan başlayan yürüyüş, Leyla Qasim Parkı’na kadar sürdü. Sık sık, “Öcalan’a özgürlük”, “Ne yağmur ne dolu Apocuların moralini bozamaz” sloganının atıldığı yürüyüşten sonra ise Leyla Qasim Parkı’nda bir miting düzenlendi.

Mitingin açılış konuşmasını tertip komitesinden Cotyar Hasan yaptı. Öcalan’ın İmralı’da sadece Kürtler için fikir ve felsefe geliştirmediğini belirten Hasan, “Tüm halklar için geliştirdi. Tüm toplumda kendi kendini yönetmenin sistemini geliştirdi. Kadın ve gençlerin öncülüğünde ahlaki-politik bir toplum oluşturdu. Önder Apo Kürdistan’da demokratik ulusun geliştirilmesine önem verdi. Zindanda bile Kürt ulusal kongresinin yapılması ve her dört parça Kürdistan için mücadele edilmesi için çabaladı. Önder Apo’nun esaret altına alınmasında rol oynayan komplocu güçlerin amaçlarının bir kısmı şimdiye kadar Kürt halkının ve gençlerinin yürüttüğü mücadeleyle boşa çıkarıldı. Komplo Önder Apo’nun tamamen özgürleştirilmesiyle boşa çıkarılacaktır” dedi.

Tevgera Azadi ise konuşmayı Mamosta Hawre Cabar yaptı. “Önder Apo şahsında Kürt halkı hedeflendi. Önder Apo’nun başlattığı devrim diğerlerinden farklı olduğu için Kürtlerin düşmanları tarafından hedeflendi. Onu düşman ilan edip komplo yaptılar. Önder Apo kadını öncü hale getirdiği, Kürt sorununun çözümünü dayattığı ve tüm halkların birlikte yaşamasını öngören demokratik ulus çözümünü geliştirdiği için hedeflendi. Kürtlerin düşmanlarına karşı Kürt halkı her yerde ayaklandı” diyen Cabar Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa başta olmak üzere, dünyanın hemen hemen her yerinde eylem ve direnişin başladığı ve komplonun boşa çıkarıldığını dile getirdi.

RJAK’ın açıklamasını da Zeryan Mihemmed okudu. Öcalan şahsında tüm kadınların ve Kürt halkının iradesinin hedeflendiğini vurgulayan Mihemmed şunları belirtti: “Çünkü Önder Apo’nun şahsında özgürlük ideolojisi ve felsefesi var. Önder Apo’nun düşüncesi ve felsefesi kadının iradesiz kalmasını ve karşısında yapılan her türlü şiddete karşı sessiz kalınmasını kabul etmedi. Tüm etnik ve mezhepsel farklılıklar arasındaki eşitsizliklerin kaldırılmasını sağladı. Önder Apo, Ortadoğu’da yaşayan her türlü farklılığı kültürel zenginlik olarak görmektedir. Kadınların, gençlerin, Kürt halkının ve bölgedeki tüm halkların tutumu sayın Öcalan’ın halkların önderliği olduğunun kanıtıdır.

Dünyada birbiriyle çelişkisi olan tüm devletler Önderliğin esaret altına alınmasında çelişkilerini bir kenara bırakıp kendi aralarında Önderliğe karşı anlaştılar. Çünkü Öcalan’ı, bugün Ortadoğu halklarını katlettikleri planlarını hayata geçirmelerinin önünde engel olarak görüyorlardı. Komplocu devletler bölgede her türlü katliamı gerçekleştirmek için İmralı sistemiyle Önder Öcalan’ı işlevsiz kılmak istediler. Ama Önder Apo’nun iradesi ve felsefesi bu planların başarıya ulaşmasını engelledi.”

Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan adına partinin Kelar ilçe meclisi yönetim kurulu üyesi Goran Rahim bir konuşma yaptı. 15 Şubat uluslararası komplosunu kınayan Rahim, Öcalan’ın tüm Kürtler için büyük bir anlam ifade ettiğini belirtti. Öcalan’ın özgürleştirilmesi gerektiğini belirten Rahim, Kürt ulusal kongresinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek “Kürt sorununun çözümü ancak Öcalan tarafından sağlanabilir” dedi.

Açıklamaların ardından kitle 15 Şubat komplosunu kınayan ve Öcalan’a özgürlük isteyen sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdı. 

RANYA

Güney Kürdistan’ın Ranya kentinde de uluslararası komplo protesto edildi. Tevgera Azadi, Doğu Kürdistan sivil toplum aktivistleri ve eski peşmergelerin organize ettiği yürüyüş, Seyid Qadir camisi önünden başladı. Ranya Merkez Parkı’na kadar düzenlenen yürüyüş ardından da miting gerçekleştirildi.

Hazırlık Komitesi üyesi Mihemed Emin bir konuşma yaptı. Konuşmada, 15 Şubat uluslararası komplosuyla Kürt halkının iradesini tanımayarak statüsüz bırakılan Sykes-Picot ve Lozan antlaşmalarının devam ettirilmek istendiğine dikkat çeken Emin, komplocuların Öcalan’ın yarattığı özgür Kürt kişiliği ve özgürlük hareketini hegemonyalarına karşı tehdit olarak gördüklerine işaret etti.

15 Şubat komplosuyla özgür Kürdün etkisizleştirilmesi hedeflenerek, uluslararası güçlerin Ortadoğu’ya yönelik projelerinin hayata geçirilmek istendiğine vurgu yapan Emin, başta Öcalan’ın eşsiz direnişi olmak üzere, PKK hareketi ve Kürt halkının mücadelesi sonucunda komplonun amacına ulaşamadığını belirtti. Öcalan’ın özgürleşmesiyle komplonun tamamen boşa çıkarılacağı vurgulandı.