GÖRÜNTÜLÜ

Kiyani: Kandil Newrozu ulusal birliğin resmidir

Kandil Newrozu'na katılan Demokrasi Cephesi Sözcüsü Kiyani, KDP politikalarına tepki göstererek, "Düşmanlara dayanarak devlet kurulamaz" dedi.

Kandil Newroz'una katılan Demokrasi Cephesi Sözcüsü Dr. Mihemed Kiyani, Kandil’e saldırı planları yapanların başarısız olacağını söyledi. 

Kiyani, Türk devleti ve Kürt düşmanlarıyla ortaklaşanların kendi aile devletlerini kurmaya çalıştıklarına işaret ederek, bu planların boşa çıkacağını belirtti.

“Kürtler açısından artık en önemli şey ulusal birliktir. Ulusal birlikle her türlü sorunu aşabiliriz. Türk devletinin planlarını da ancak ulusal birlikle boşa çıkarabiliriz. Bu gerek Kandil’e dönük planları olsun gerekse de Şengal ve diğer yerlerdeki planları olsun" diyen Kiyani, Kürtler açısından devletten önce ulusal birliğin önemli olduğunun altını çizdi. 

'DÜŞMANLARA DAYANARAK DEVLET KURULAMAZ'

KDP’nin son dönemlerde “devlet kuracağız" propagandasına dikkat çeken Kiyani “Türk devletinin komplolarıyla devlet kurulamaz" diye ekledi.

Kiyani şöyle konuştu: "Eğer Kürtler bir devlet kuracak iseler de bu yine ulusal birlik ile gerçekleşebilir. Türk devletinin komplolarıyla bir devlet kurulamaz. Kürtlerin özgürlüğü, devleti hepimizin hayalidir ama bunu nasıl gerçekleştireceğimiz de bir o kadar önemlidir. Bu petrolü satarak mı, düşmanlara dayanarak mı gerçekleşecek? Hayır kesinlikle böyle bir şey yok. Bu açıdan Kandil bugün gerçek mücadele alanı haline gelmiş durumdadır. Ulusal birlik buradan başlar. Kürt halkının özgürlük mücadelesi Kandil'den şehirlere akar. Düşmanlarla ittifak kuranlar, yolsuzluklara bulaşanlar ulusal birliği gerçekleştiremezler. Kandil bakışı, zihniyeti, mücadelesi halkı büyük şeylere hazırlıyor, bunun için mücadele yürütüyor. Küçük şeylerle uğraşanlar, halkı uğraştıranlar bireysel çıkarlar, ailesel çıkarları peşinde koşanlardır. Bakın halkın çıkarları esas olduğu için yağmura çamura rağmen halk Kandil’de toplanmış. Esas mesele budur. Bugün Şengal ve Rojava’da gerçekleşen de Kürt halkının özgürlüğe yürüyüşünün resmidir.”

'DEVLETTEN DAHA ÖNEMLİ OLAN ULUSAL BİLİNÇTİR'

Ulusal bilinci olmayanların devlet kurma propagandalarının anlamsız olduğuna da vurgu yapan Kiyani, Kürtler açısından devletten ziyade gerekli olanın ulusal bilinç olduğuna dikkat çekerek, sözü edilen devletin Kürt halkının değil, bir ailenin, kişinin devleti olduğunu belirtti. 

Kiyani konuya ilişkin şöyle konuştu: "Kürt halkı ulusal birlikle düşmana karşı durabildi. Aynı şekilde ancak ulusal birlikle Şengal savunulabilir. Mesele burada şudur. Siz bir ulus mu yaratmaya çalışıyorsunuz yoksa bir aile ya da kişi için bir devlet mi yaratmak istiyorsunuz? Biz öncelikle bir ulus yaratarak o şekilde gerekirse bir devlet yaratmayı doğru buluyoruz. Eğer ulus bilinci gelişmemişse siz bir devleti savunamazsınız. Devlet bir kişi, bir aile için olmaz. Bir devlet olacaksa da halka hizmet eden olmalı. Bütün mesele budur. Dolayısıyla bu kesimlerin planları boşa çıkmıştır. Ulusal düzeyde de uluslararası düzeyde de bu planları boşa çıkmıştır. Bundan sonra önemli olan, özellikle Güney Kürdistan halkının devletin tapusunun bir parti ya da aileye geçmesini engellemesidir. Kendi iradesine, kararına sahip çıkması önemlidir. Diğer bir husus DAİŞ ile, Türkiye, Suudi, Katar ile anlaşanları Kandil kabul etmez. Ulusal birliğin resmi Kandil Newrozu'ndadır. O açıdan Kandil sürekli başı dik kalacaktır. En temel mesele budur işte.”