Mahmut: Türk devletinin Kürtlere dönük kötü planları var

YNK Milletvekili Mahmut: Türk devletinin Ortadoğu’da Kürtlere dönük kötü planları var. Ortadoğu’da yaşanan değişimden Kürtlerin faydalanmasını da istemiyorlar.

Güney Kürdistan milletvekili Salar Mahmut, “Türk devletinin Ortadoğu’da Kürtlere dönük kötü planları var. Ortadoğu’da yaşanan değişimden Kürtlerin faydalanmasını da istemiyorlar. Bugün AKP’nin yürüttüğü siyaset Kürt halkına ve geleceğine karşı bir siyasettir” dedi.

Türkiye’nin ekonomik olarak derin bir kriz yaşadığını söyleyen Güney Kürdistan YNK milletvekili Salar Mahmut, “Siyasi olarak da Avrupa ve bölge devletleriyle gerginlik yaşıyor. İçte de güvensiz ve çatışmalı bir ortam hakim. Onun için iç sorunlarını dışarıya taşırmak istiyor. Ortadoğu’da Kürtlere dönük düşmanlık geliştiriyor. Yine Rojava’ya karşı düşmanca yaklaşıyor. Hem söylemleriyle hem de pratiğiyle Rojava’ya karşı düşmanlık yapıyor. Kuzey Kürdistan’da birçok Kürt siyasi yetkilisini, parlamenterlerini zindanlar tıkamış durumdadır. Mevcut durumda da Kürt şehirleri yakıp-yıkıyor” dedi.

Türkiye’nin Güney Kürdistan ile sadece ekonomik ilişkileri olduğunu da vurgulayan Mahmut, siyasi ve güvenlik açısından ilişkilerinin iyi olmadığını söyledi.

DAİŞ Güney Kürdistan’a saldırdığında ve Hewler’e yöneldiğinde kendisinden yardımda bulunması istenildiğinde yardım etmediğini de vurgulayan Mahmut şunları dile getirdi: “Kaldı ki Güney Kürdistan sınırları içinde Türk askerleri de vardı. Ama PKK ve Rojava güçleri kendilerinden yardım istenilmediği halde gelip peşmergeden yardım ettiler. Güney Kürdistan savunmasında şehit verdiler. O açıdan Türk devletinin Ortadoğu’da Kürtlere dönük kötü planları var. Ortadoğu’da yaşanan değişimden Kürtlerin faydalanmasını da istemiyorlar. Bugün AKP’nin yürüttüğü siyaset Kürt halkına ve geleceğine karşı bir siyasettir.

PYD devrimci özgürlükçü bir güçtür. Rojava Kürdistan’ının büyük bölümünü özgürleştirmiş durumdadır. Rojava’da bir tecrübe ortaya çıkarmıştır. Biz parlamentoda resmi olarak peşmergenin DAİŞ’e karşı savaşta PYD’ye yardım için Kobanê’ye gitmesi kararı aldık. Türkiye o zaman DAİŞ’le dosttu. Ortaya çıkan belgeler Türkiye ile DAİŞ arasındaki dostluğu ortaya çıkarmıştır. Fransa, Almanya, Rusya gibi uluslararası ülkeler kendi ülkelerinde PYD temsilcilerini resmi olarak ağırladılar. Uluslararası konferanslara katılıyorlar. Türk başbakanının Hewler’deki açıklamaları Kürt halkı ve davası açısından düşmanca sözlerdir.

Ben buna karşı Kürt güçleri arasında anlaşma çağrısı yapıyorum. PKK ve KDP’ye kendi aralarında anlaşma çağrısı yapıyorum. İlişkiler normalleştirilmeli. Çünkü Kürt güçleri arasındaki mevcut ilişki durumu Türk devletinin hizmetine giriyor. Türkiye bu şekliyle Rojava ve Güney Kürdistan arasında da ilişki kurulmasını engelliyor. Rojava’daki ekonomi Güney Kürdistan açısından son derece önemlidir. Türkiye ile kurulan ekonomik ilişkilerden aşağı değildir. O açıdan iki bölge arasındaki sınırlar iki tarafın da çıkarları için açılmalıdır.”

Türk devletinin Musul’da etkinliğini kurmak için PKK’nin Şengal’den çıkmasını dayattığını söyleyen Mahmut, Şengal’i işgal ederek, Rojava ile Güney Kürdistan sınırı arasına getirip, Kürtlerin kendi yönetimlerini kurmasını engellemeyi hedeflediğini belirtti.

“Bütün bunlar hem Güney Kürdistan’ın hem de Rojava’nın geleceği açısından büyük tehlike oluşturuyor. Kaldı ki kuzey Kürdistan şu anda Türk devletinin soykırım tehlikesi altındadır” diyen Mahmut, Güney Kürdistan hükümetinin Türkiye’ye petrol satma yolu ile Güney Kürdistan halkı için iyi bir ekonomik durum yaratmadığını da ifade etti.

Türkiye’ye petrolünü ucuza satmanın Güney Kürdistan halkı için pahalı bir yaşamı satın almak olduğunu vurgulayan Mahmut, “O halde Güney Kürdistan hükümeti de ‘size bu kadar ucuz petrol satıyoruz’ deyip kuzey Kürdistan kentlerini böyle yakıp yıkmasına engel olmalı yoksa da ekonomik ilişkilerini de kesmelidir” diye konuştu.