GÖRÜNTÜLÜ

Mardin, Antep, Adıyaman: Zindanların kapısını açacağız!

Mardin, Antep ve Adıyaman'da halk Newroz alanlarına akarak AKP-MHP faşizmine referandum için 'HAYIR' yanıtını verdi.

MARDİN

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilen Newroz, polisin tüm engellemelerine rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Kutlama alanının içinde uzun namlulu silahlar ile bekleyen polislere rağmen çevre ilçelerinden gelen binlerce kişi alana, "Bijî Serok Apo" ve "Newroz pîroz be" sloganlarıyla girdi. Polisin "Na " yazılı bayrakları toplamasına rağmen kitle alana getirdikleri yeni bayrakları kutlama boyunca sallamaya devam etti. Kutlamada ilk olarak konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve HDP Mardin İl Eş Başkanı Ali Aslan kitleyi selamladı. 

HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden gönderdikleri mesajın da okunduğu kutlamada, sürekli zılgıt atan kadınlar, Koma Uğur Nemir’in şarkıları ile halaya durdu. 1992 Newrozu'nda bedenini ateşe veren Rahşan Demirel'in ablası Semire Kut'un halkı selamlaması ile birlikte alandaki coşku yükselirken, Koma Laleş'in Newroz şarkıları ile alandan coşku duruğa çıktı. 

HDP'li vekiller ve tertip komitesinin alana inerek Newroz ateşi yakması ile kitlenin coşkusu doruğa çıktı. DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldız, Newroz’da alanlara inen halkın barış sloganını yükselttiğini ifade etti. Yıldız, tüm yasaklamalara rağmen halkın alanlarda olduğunu aktardı. Yıldız, "Bugün bir kez daha bu alandan haykırıyoruz; 'Na', 'Na', 'Na'"dedi. 

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da şöyle konuştu: "Tüm baskılarına rağmen boyun eğmedik. Hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Bunu bir kez de buradan haykırıyoruz; Boyun eğmek yok. Direniş var, mücadele var, sonuna kadar alnımız açık, başımız dik özgürlüğe yürüyeceğiz. Şuan cezaevinde olan Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın sözüdür; Ne olursa olsun başımıza ne gelirse gelsin, özgürlük gemisini yüzdüreceğiz. Ne olursa olsun o gemiyi mutlaka ulaştıracağız."
Sancar'ın “Evet’ diyecek miyiz?” sorusuna kitle hep bir ağızdan “Hayır” cevabını verdi. AKP'lilerin şimdi sokaklarda dolaşarak oy istediklerini söyleyen Sancar, “Sorun onlara kimlerle el ele tutuşarak yürüyorlar. MHP ile el ele yürüyorlar. Bizi inkar eden, haklarımızı yok eden bir yapı ile birlikte yürüyenlere ‘Hayır’ diyeceğiz. Kürt halkı her şeyden vazgeçer ama onurundan vazgeçmez. Biz 16 Nisan'da 'Hayır' dediğimizde o zindanların kapısını açacağız” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından kitle Koma Dengê Amara’nın şarkıları eşliğinde halaylar çekti. Parçaların sona ermesinin ardından kitle ellerindeki bayraklarla ve sloganlarla alanı terk etmeye başladı. Alandan çıkan kitleye polis gaz bombaları ile saldırdı. Sahneyi ablukaya alan polis burada bulunan tüm görevli ve gazetecileri GBT kontrolüne tabi tuttuktan sonra serbest bıraktı. 

ANTEP 

Antep'in merkez Şehit Kamil ilçesinde kutlanan Newroz için sabahın erken saatlerinde yola düşen Antepliler Tur Otobüsleri Alanı'na akın etti. Önceden hazırlanan Newroz alanı ve sahne, Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayrakları ve "Newroz piroz be" afişleriyle süslenirken, Antepli kadınlar yöresel kıyafetleriyle alana geldi. Polislerin "alan araması var" bahanesiyle uzun süren giriş gerçekleşirken zaman zaman halk ve üst araması yapan polisler arasında özellikle kadınlara yönelik sözlü taciz ve engelleme yaşandı. Duruma tepki gösteren kadınlar zılgıt, alkış ve ıslıklarla tüm engelleme ve provokasyonlara rağmen Newroz alanına giriş yaptı. 
Alanda üzerinde "Na" yazan bayraklar da taşınırken sık sık referandumda "na" sloganları alıldı ve "Hayır" diyoruz şarkıları ile halaylar çekildi. Na bayrakların yanı sıra Dev-Liseli, TJA, DBP, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) , Partizan bayrakları açılırken, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryani ve Zazaca olmak üzere 5 dilde "Newroz piroz be" pankartının yanı sıra "Barış için, kardeşlik için, eşitlik için Biji Newroz" pankartı açıldı.

Newroz alanına Antep'in ilçe mahallerinden gelen kadınlar giydikleri yöresel kıyafetlerle alanı renk cümbüşüne çevirdi. Özellikle 90'larda Şırnak'tan göç alan Antep'in Newroz'un da Şırnaklı Cizreli kadınları önde yer aldı. Halaylarla başlayan Newroz tüm coşkusu ile devam ederken alanda Antep'te bir düğünde yaşanan patlama sonucu yaralanan çocukları da yer aldı. Newroza katılanlar sıkı sık "Na" sloganlarının yanı sıra "Biji Serok Apo", "Biji Berxedana Şengalê", "Bımıre kolati biji azadi" sloganları atıldı. 

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşundan sonra konuşmalara geçildi. İlk olarak Newroz Tertip Komitesi'nden ve aynı zamanda PM Üyesi Mehmet Karayılan kısa bir konuşma yaptı. Newroz bayramının direniş, mücadele günü olduğunu söyleyen Karayılan, "Newroz'da bu yıl da 'Mutlaka Kazanacağız' şiarıyla toplandık. Kürt halkı için özgürlüğün sembolü olan Newroz bu yıl 'Hayır'larda buluşma yeri oldu” diye konuştu. 

Çalan ezgiler eşliğinde çekilen halaylardan sonra konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, Newroz'un direniş anlamı taşıdığını ve hiç bir zaman boyun eğmeyeceklerini söyledi. Toğrul, 16 Nisan'da iktidarın baskılarına verecekleri cevap ile kazanmanın ilk adımını atacaklarını dile getirdi.

ADIYAMAN

Adıyaman’da 1’inci Çevreyolu Gürbüzcan Cami Kavşağı Newroz alanında “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla başlayan Newroz kutlaması, ulusal kıyafetli kadınlar ve boyunlarına taktıkları sarı, yeşil, kırmızı poşili gençlerin renkli görüntülerine sahne oldu. Alana “Mutlaka Kazanacağız”, “Newroz Piroz be” ve “An azadi an azadi” pankartlarının asılmasına halk tepki gösterdi. Newroz, HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, HDP PM üyesi Çilem Küçükkeleş’in yanı sıra binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Newroz kutlamaları, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Tertip komitesi adına konuşan HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Selim Özbek, Newroz’un Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için anlam ve önemine değindi. 

HDP Milletvekili Behçet Yıldırım ve HDP PM Üyesi Çilemkeleş Barış Anneleri ile birlikte Newroz ateşini “Bıji Newroz”, “Şehîd namırin” sloganları eşliğinde yaktı. HDP’li Vekil Yıldırım, Newroz'un direniş geleneği olduğunu belirterek, "Halkın umudu zalim Dehakların büyük korkusudur. Newroz’u yasaklamaya çalışanlara karşı büyük direniş ruhu kazanacaktır. Siz ve katı zihniyetiniz gidecek, ancak Newroz bu topraklarda sonsuza denk kutlanacaktır.” Yıldırım’ın konuşması sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Bıji berxwedana Kobanê” ve “Biji serok Apo” sloganları ile kesildi. 

HDP PM üyesi Çilem Küçükkeleş, halkı Türkçe, Kürtçe selamlayarak HDP'nin “Bir hırka bir lokma" felsefesiyle yola çıktığını belirtti. Kadınların mücadele alanındaki önemine değinen Küçükkeleş, “Biz kadınlar olmasaydık bu mücadele bu günlere gelemeyecekti. Ortadoğu inancında bir Hızır inancı vardır. Hızır şubat ayında başlar. Hızır bittiğinde Newroz başlar. Hızır bastığı her yer yem yeşil olur. Newroz ile birlikte bahar ayı başlar. Bundan dolayı Newroz bayramında korkuyorlar” dedi.

Newroz kutlaması konuşmalardan sonra Mehmet Akbulut’un ezgileri ve davul zurna eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. Yöresel elbiseleri giyen kadınlar ve boyunlarında sarı, yeşil, kırmızı poşiler takan gençler alanda davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.