GÖRÜNTÜLÜ

‘Mücadelelerini kaldığı yerden bize vermiş oldukları güçle devraldık’

Geçtiğimiz yıl 10 Ocak’ta Van’ın Edremit ilçesinde, 12 HPG gerillası komplo sonucu Türk devleti tarafından infaz edilmişti. Katledilen gerillalar Medya Savunma Alanlarında anıldı.

Geçtiğimiz yıl 10 Ocak tarihinden Van’da katledilen Rubar Serhat (Deniz Aşkan), Serhat Bahrewan (Şaban Günay), Celal Kandil (Fazıl Kuş), Çekdar Başkale (Mehmet Sıddık Orhan), Eriş Tekman (Serhan Yıldız), Navdar Masiro (Ahmet Özer), Mazlum Colemerg (Naim Tekin), Gernas Aras (Fuat Akdemir), Cilo Ferlat (Ümit Ürgen), Armanc Canfeda (Ekrem Mete), Argeş Colemerg (Esmer Yıldız) ve Berxwedan Erdiş (Ümit Gürbüz)  adlı gerillalar, şehadet yıldönümleri dolayısıyla Medya Savunma Alanları’nda mücadele arkadaşları tarafandan anıldı.

Kürdistan özgürlük mücadelesi için savaşan ve yaşamını yitiren 12 gerilladan biri de Serhat Bahrewan’dı. 1992’de Wan’ın Özalp ilçesinde dünyaya gelen Serhat Bahrewan’ın Kürdistan’ın Qandil, Behdinan ve Botan alanlarındaki mücadelesini HPG gerillası Devrim Botan anlattı.

‘KENDİNİ İNŞA SÜRECİNE CANDAN KATAN BİR ARKADAŞTI’

Serhat Bahrewan’ı 2014’te Van’da tanıdığını ve O’nun yaşamda, savaşta her anlamda örnek alınması gereken bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Devrim Botan; “ Oldukça genç bir yaşta mücadele saflarına katılan Serhat arkadaşın kişiliği büyük oranda parti içerisinde şekillenmişti. Parti Önderliğinden almış olduğu kültürü bilince çıkaran bir kişilikti.  Bu kültürle beslenmesi, bunu gerilla hayatına nakşetmesi ve kişiliğinin hareket içerisindeki yapılanması, kendisiyle bir nevi devrimci militanlık savaşı vererek oluşmuştu. Bu doğrultuda kendini demokratik ulusu inşa sürecine candan katan bir arkadaştı. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma doğrultusunda APO’cu yaşam kültürüyle kendini yetiştiren, çevresindeki arkadaşları da bu hatta çekip her zaman yaşamı anlamlandırma, özgürleştirme çabaları olan bir yoldaşımızdı” şeklinde ifade etti.

‘APO’CU MİLİTAN ÖZELLİKLERİ YAŞATAN YAŞAM TARZIYLA TANIDIK’

Serhat Bahrewan’ın yoldaşlığında her zaman fedakarlığın öne çıktığını dile getiren Botan, genellikle askeri alanda olmak üzere, Kürdistan’ın pek çok farklı alanında da mücadele yürütmüş olan Serhat’ın savaşa katılımını “Sıcak çatışmalı pratik sahalarda her zaman en önde ‘ilk fişeği ben atayım, bir zarar gelecekse arkadaşlarımdan önce bana gelsin, arkadaşlarıma iğne ucu kadar zarar gelmesin’ diye düşünürdü ” ifadeleriyle değerlendirdi. Serhat’ın düşmanına karşı öfkesini ve sistemin yaratmış olduğu kirli kişiliğe karşı nefretini düşmanın üzerine kusarak bu uğurda mücadelesini sürekli genişleten bir ruha sahip olduğunu aktaran Botan, “Yaralandığı süreçleri bile hiçbir zaman mücadelesinin önünde engel görmedi, yaralandığını arkadaşlarına hiç fark ettirmedi. Her zaman güleç, yaşamı şenlendiren ve özgür yaşamın nüvelerini tazeleyerek bizleri de yaşama katan anlayışını her zaman örnek aldık. Serhat arkadaşı şehadetine kadar, APO’cu militan özellikleri sürekli zinde tutup yaşatan yaşam tarzıyla tanıdık” dedi.

‘MÜCADELELERİNİ KALDIRIĞI YERDEN DEVRALDIK’

Geçtiğimiz yıl Van’da Serhat Bahrewan (Şaban Günay) ile birlikte yaşamını yitiren mücadele arkadaşları; Rubar Serhat (Deniz Aşkan), Celal Kandil (Fazıl Kuş), Çekdar Başkale (Mehmet Sıddık Orhan), Eriş Tekman (Serhan Yıldız), Navdar Masiro (Ahmet Özer), Mazlum Colemerg (Naim Tekin), Gernas Aras (Fuat Akdemir), Cilo Ferlat (Ümit Ürgen), Armanc Canfeda (Ekrem Mete), Argeş Colemerg (Esmer Yıldız) ve Berxwedan Erdiş’i (Ümit Gürbüz) de şehadet yıldönümlerinde tekrar anan Botan, “Arkadaşlarımızın vermiş olduğu mücadeleyi kaldığı yerden tüm canlılığıyla ve bize vermiş oldukları güçle devraldık. Mücadelelerini yaşatacak ve demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma ekseninde Önderliğimizin ortaya koyduğu demokratik toplum manifestosu ilkeleri temelinde, arkadaşlarımızın emeklerine büyük bir saygıyla mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘DEĞERLERİNİ TESLİM ETMEYEN BİR KOMUTAN’

Rubar Serhat da (Deniz Aşkan) aynı yerde yaşamını yitiren 12 HPG gerillasından biri ve aynı zamanda komutanıydı. Yine Van doğumlu, Kürdistan’ın farklı alanlarında devrimci mücadele verdikten sonra doğduğu toprakları özgürleştirmeye gelerek ölümsüzleşen Rubar Serhat’ı mücadele arkadaşları Firaz Maku ve Reber Fuat Merivan’dan dinledik.

Rubar Serhat’ı partiye katılım yaptığından beri tanıdığını belirten Firaz Maku, “Rojhilat çalışmalarında birlikte kalma ve bir dönem birlikte çalışma şansımız da oldu. Daha sonra pratikte ayrı alanlara gittik,  her gerillanın hayalinde olduğu gibi Rubar arkadaşta Önderlik için özgürlük koşullarının yaratılabilmesini sağlamaya Bakurê Kürdistan’a gitmek istiyordu ve gitti. Devrimi başarmak gerektiğini söylüyordu” ifadelerini dile getirdi. Rubar Serhat’ın yaşam duruşunu Maku, “Şehit Rubar’ın yaşamdaki öz disiplinli duruşu genel disiplini de sağlardı. Arkadaşları biraraya getirmede, yoğunlaştırmada, örgütsel sorunların çözümüne destek olmada kendinde, yanındaki arkadaşında disiplini esas alan bir yaklaşımı vardı. Ben bu duruşundan çok etkilendim. O’ndan aldığım çok şey var. Duruşuyla öncü olan, sonuç alan arkadaşlarımızdandı. Gerçekten eğer onun tarzı ve temposuyla iş yapabilirse insan sonuca ulaşabilir. Rubar arkadaşın tarzı; örgütselliği, yaşam değerlerini her zaman koruma, değer vererek değerleri çoğaltmaydı” şeklinde değerlendirdi.

‘ONLARIN AMAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

‘Yaşamını, değerlerini teslim etmeyen bir komutanın mücadele arkadaşları olarak’ onun takipçisi olacaklarına vurgu yapan Maku Van’da yaşamını yitiren 12 arkadaşı için de; “Amaç ve hedeflerinin takipçisi olma sorumluluğu omuzlarımızdadır. Arkadaşlarımızın hedeflerini başarıya ulaştıracağız, özgürlüğü yaşanılır kılacağız. Önderliğimizin ve halkımızın özgürlüğü için arkadaşlarımızın 2016 kışında bize bıraktıkları direnişin yaratımlarını alarak daha yükseğe taşıyacağız. Devrim yolunda yaşamlarının sonuna kadar kusursuzca savaşarak şehit düşen arkadaşlarımız çok önemli bir miras bıraktılar bize. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar bir dakika dahi kişisel bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz.  Bu devrimi başarmanın sözünü veriyoruz onlara” dedi.  

‘İNSAN RUBAR ARKADAŞ GİBİ OLABİLMEK İSTİYOR’

Rubar Serhat ile 2011-12 yıllarında birlikte kaldıklarını belirten Reber Fuat Merivan, “Çok değerli bir arkadaştı; yoldaşlığıyla, duruşuyla örnekti. Her zaman işlerine coşkuyla, heyecanla başlardı. Başladığı bir işi mutlaka tamamlamak isterdi. Koşullar ne olursa olsun her işe başarıyla gerçekleştirme hedefiyle girerdi. Her zaman güler yüzlü ve arkadaşlarıyla ilişkilerinde her zaman coşkulu ve heyecanlıydı. Arkadaşlara her zaman yardımcı ve moral olmasıyla da örnekti. Doğaldı, O’nun bir özelliği de yanında mutlaka evcilleştirdiği bir hayvanı bulunmasıydı. Ne zaman, nereye giderse gitsin mutlaka yanında bir hayvan da bulunurdu” ifadelerine yer verdi. Sözlerine “Gerçekten insan Rubar arkadaş gibi olabilmek istiyor”  şeklinde devam eden Merivan, “Wan’da amaçları uğruna can veren şehitlerimizin hedeflerini gerçekleştireceğiz. Bu esasla mücadelemize devam edeceğiz. Onların silahlarını asla yerde bırakmayacağız ve intikamlarını alacağız” dedi.