Önce duruşma salonunda, sonra nezarethanede işkence!

Sur Davası'ndaki duruşmada darp edilen tutukluların, nezarethanede de işkence gördüğü öğrenildi.


Amed'in Sur ilçesinde soykırımcı saldırılar sırasında mahsur kalan çoğu sivil 32'si tutuklu 40 kişi hakkında açılan davanın dünkü duruşmasında, savunma haklarının kısıtlanmasına tepki gösterdikleri için darp edilen tutukluların dün akşam hastaneye kaldırıldığı ortaya çıktı. Tutuklular, bugün adliye getirildi ancak duruşmaya alınmadı. 

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Kürtçe savunma yapan Dılşad Şengül’ün savunma hakkının kısıtlamasına yaptığı itiraz üzerine salondan çıkarılmasına karar verilmiş, buna karşı çıkan diğer tutuklular darp edilip, yerlerde sürülerek salondan çıkarılmıştı. Şengül kendisi ile görüşen avukatlara yaşadıklarını anlattı. 

Şengül, götürüldüğü adliye nezarethanesinde jandarmanın yüzüne ve vücudunun çeşitli yerlerine tekme ve yumruklarla işkence yaptığını aktardı. Maruz kaldığı şiddet nedeniyle yüzünde ve vücudunda morluklar ve şişlikler olduğu öğrenilen Şengül'ün hastaneden darp edildiğine dair rapor aldığı kaydedildi. Şengül'ü darp eden jandarmanın ağza alınmayacak küfür ve hakaretlerde bulunduğu, Remziye Tosun ve Ferit Özbek'in de aynı şekilde darp edildiği öğrenildi. 

Cezaevinde 3 yaşındaki kızı Beritan ile birlikte kalan Tosun’un gördüğü şiddet nedeniyle vücudunun birçok yerinde morluklar meydana geldiği de öğrenildi. Tosun'un elbiseleri de yırtıldı. 

Ağır işkence gören Ferit Özbek'in de beyin kanaması şüphesi ile hastaneye kaldırıldığı ve rapor aldığı aktarıldı. Diğer tutukluların da aynı şekilde darp edildiği ortaya çıktı.

Avukatlar, işkenceci jandarma ve polis hakkında suç duyurusunda bulunacak.