Özgürlük yolunda bir baba ve oğlu

Gerilla Andok Zindan’ı yoldaşı Dildar Wan anlattı: ‘’Hayali mücadelenin simgesi olan Şehit Mizgin (Gurbet Aydın) anısına, Bitlis’ten devlete ait tüm asker ve polisi çıkarabilmekti.’’

PKK öyle bir inanç hareketidir ki; anneler, babalar ve çocuklar özgürlüğü yaratacak inançla bedel ödüyor. Hareketin milyonları aşan mücadele sahası da bu inançtan doğuyor. Hiç görmediği babasının mücadele saflarındaki direnişine anlam verdikten sonra gerilla Andok Zindan da PKK’ye katıldı. Son nefesine kadar babasının izinde yürüyen Zindan, özgürlük tutkusuyla 29 Mayıs 2016’da yaşamını yitirdi.

‘BABASININ YOLUNDA’

PKK’nin çıkışı bütün Kürdistan’ı büyülediği gibi Bitlis coğrafyasında da yankı uyandırır. Andok Zindan’ın ailesi de PKK’ye sıcak bakar ve aileden katılımlar gerçekleşir. Andok Zindan (Egîd Akbay) 1990 yılında Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Çevre Köyü’nde doğar ve yurtsever bir çevrede büyür. PKK’nin etkisi ve Kürt halkında doğurduğu özgürlük umudu, Gerilla Andok’un babası Sipan’ı (Sedrettin Akbay) özgürlük saflarına çeker. Baba Sipan Akbay özgür bir ülke tutkusuyla son nefesine kadar savaşır ve 1990 yılında Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yedi arkadaşıyla beraber yaşamını yitirir.

Babasını hiç görmeyen Andok, gerillaya katılana kadar babasını yitirdiği mücadeleye inanarak büyür. Abisinin de Sipan kodunu alarak gerillaya katılması, Andok’un arayışlarını derinleştirir. Mevcut toplumun ne okullarında ne de başka bir yerinde yaşanmayacağına lise yıllarında ikna olur ve okulu bırakır. Bir Kürt genci olarak Kürdistan topraklarını ve halkını sömüren Türk devletine, karşı durma mücadelesi gelişir. Gençlik çalışmalarına katılır, kısa bir süreden sonra tutuklanır ve Muş E Tipi Hapishanesi’nde yedi ay kalır. Hapishanede kaldığı süreçte Kürt özgürlük mücadelesini yakından tanımaya dönük arayışları derinleşir. Hapishaneden çıktıktan sonra, 2015 yılında, babasının mücadele edip yaşamını yitirdiği Kürdistan dağlarına çıkar.

‘ÜLKESİ İÇİN CANINI VEREN ENGİN BİR ARKADAŞIMIZDI’

Andok Zindan’ın arkadaşı Dildar Wan, Andok’u şöyle anlattı: “Andok arkadaş düşmanına karşı öfke ve hareketimize büyük bir inanç besleyerek katılmıştı. Ülkesine özgürlüğü armağan edeceğine olan inancından kaynaklı oldukça coşkulu ve heyecanlıydı. Babasının da mücadele ettiği Kürdistan dağlarında bulunması Andok arkadaşa huzur verirdi. Önderliğimizin felsefesinde derinleşmek, bu şekilde özgür Kürdistan’ı kurmak için yaşamında ve savaşında özveri ile iddia sahibiydi. Hepimiz onu sevecen, fedakar arkadaşlığıyla tanıdık. Bütün arkadaşlarına büyük bir sevgi beslerdi. Hayali mücadelenin simgesi olan Şehit Mizgin (Gurbet Aydın) anısına, Bitlis’ten devlete ait tüm asker ve polisi çıkarabilmekti. Kürdistan’a ve özgürlük mücadelemize bağlı ve bağlılıkları için de canını veren engin yoldaşlarımızdan biriydi. Ben de onun anısına mücadelesine bağlılık sözünü tekrarlıyorum.”

‘NE OLURSA OLSUN, PKK GALİP OLACAKTIR’

Andok Zindan (Egîd Akbay) yaşamını yitirmeden önce kaydedilen bir görüntüsünde şunları söylüyor: “Babamın uğruna canını verdiği Kürdistan özgürlük mücadelesinde yer almak benim için çok anlamlı. Bugün mücadelemiz başarının zirvesinde ve bizler ülkemize giren düşmanlarımızı söküp atmak için her şeyimizle hazırız. Ne olursa olsun, PKK bu mücadelenin galibi olacaktır.”