Rojava İsveç Temsilciliği'nde Newroz resepsiyonu

Rojava ve Kuzey Suriye İsveç Temsilciliği, dün Stockholm'de PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm'ün de katıldığı bir resepsiyonla Newroz'u kutladı.

Temsilcilik binasında düzenlenen resepsiyona İsveç'teki Kürt derneklerinin yöneticilerinin yanı sıra Kürdistan Bölgesel Yönetimi İsveç Temsilcisi Şoreş Qadir Rahem, KNK İsveç Temsilcisi Ahmet Karamus, Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Gazeteci Joakim Medin, Tiyatro Sanatçısı ve İsveç Barış Konseyi Başkan Yardımcısı Kemal Görgü, PJAK, PYD İsveç temsilcileri ve bazı Kürt aydınları katıldı.

Katılımcıları selamlayan ve sürgünde yaşayan tüm Kürdistanlıların Newroz bayramını kutlayan Salih Müslüm, Newroz'un Kürtler için büyük bir anlam ve önem taşıdığını, söyledikten sonra şunları kaydetti:

NEWROZ IŞIKTIR, NEWROZ MÜCADELEDİR

”Newroz ışıktır, Newroz mücadeledir. Kawa'dan bu yana Newroz zor günlerimizde bize mücadele azmi vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Mezopotamya'da Kürtlere zulüm yapıldığında Kürtler başkaldırmışlardır. Özellikle de 20. yüzyılda pek çok kez isyan etmişlerdir. Dünyada çok şeyler değişti. Sistemler, düzenler değişti ama hala Kürtlerin var olma mücadeleleri sürüyor.”

ZULME KARŞI EN KARARLI DİRENİŞİ KÜRTLER SÜRDÜRÜYOR

Günümüzde Ortadoğu'da büyük bir vahşet ve zulmün devam ettiğine dikkat çeken Müslüm, ”Bu zulme karşı en büyük ve kararlı direnişi sürdüren Kürtlerdir. Tarih boyunca Osmanlı İmparatorluğu ve Arapların kurdukları imparatorluklar ve devletler Kürtlere zulmetti. Ama artık bu zulümlerin sona ermesi gerekir” dedi.

Müslüm, dünyada YPG/YPJ'ye büyük sempati olmasına rağmen Almanya'nın YPG ve PYD bayraklarını yasakladığına dikkat çekti ve Almanya'nın tutumuna “Bunlar Uluslararası koalisyonda bizimle DAİŞ'a karşı savaşıyorlar ama aynı zamanda bayraklarımızı yasaklıyorlar. Bu iki yüzlülüktür. Biz sadece kendi haklarımızı istiyoruz. Her gün insan haklarından söz ediyorlar ama bizlerin hakları söz konusu olduğunda sessiz kalıyorlar” diyerek tepki gösterdi.

BİR YIL İÇİNDE İSVEÇLİ KURUMLARLA YAKIN İLİŞKİLER KURDUK

17 Nisan'da İsveç Rojava ve Kuzey Suriye Bürosu açılışının birinci yılını dolduracak.  Büronun temsilcisi Ster Kardoxi, ANF'ye son bir yıl içinde yürüttükleri çalışmaları değerlendirdi. Büro açıldıktan sonra İsveçli kurum ve kuruluşlarla ilişki kurmaya öncelik verdiklerini söyleyen Kardoxi, “Bu süre içinde yakın ilişkiler kurduk. Rojava'daki gelişmeleri kurumlar ve İsveç halkına duyurduk” dedi.