‘Rojhat’ın intikamını alacağım’

YJA Star gerillası Ezda Rojhat, “Sistemdeyken öğrenciydim. Doğrusu sistem okullarının üzerimde nasıl bir asimilasyon politikası yürüttüğünü PKK’ye gelince anladım" dedi.

Hakkari’de, Rojhat isimli HPG gerillasının intikamını almak için PKK saflarına katılan Ezda Rojhat, değişen yaşamını ANF’ye anlattı.

Ezda Rojhat, Bakûrê Kurdistan’ın Hakkari kentinde dünyaya gelir. Kendisi ve ailesi yıllarca Türk devletinin faşizan uygulamalarıyla karşı karşıya kalır. Kürt halkına gerçekleştirilen baskı, inkar, vahşet uygulamaları Rojhat’da bir süre sonra çeşitli sorgulamalar geliştirir. “Kürt halkına yönelik saldırılar artarken oturamazdım” diyen YJA Star gerillası Ezda Rojhat, şimdi gerilla saflarında yeni bir yaşama adım atmanın mutluluğunu yaşıyor.

‘O ANDA SÖZ VERDİM’

Ezda, HPG gerillası Rojhat’ın yaşamını gözleri önünde yitirmesinden etkilenerek gerilla saflarına katılır. Çocukluğundan beri gerillaları tanıdığını, neredeyse onlarla büyüdüğünün dile getiren Ezda, onun gerilla saflarına katılmaya karar verdiği günü şöyle anlatıyor: “Gerilla Rojhat arkadaşın üzerimde farklı bir etkisi vardı. O’nun yaşam tarzı, mücadelesi, bağlılığı beni çok etkiliyordu. Şehit düştüğünde O’na yakındım. Rojhat arkadaş, eylem yapmak isterken düşman tarafından fark edildi. Bir akşam üzeriydi. Heval Rojhat’ın üzerine düşman tarafından mermi yağdırıldı. Vücudundan üç mermi almasına rağmen uzun süre düşmedi. O anlar gözümün önünden hiç gitmiyor. Düşman geceye kadar kimseyi cenazeye yaklaştırmadı. Tüm özel hareket timleri, polisler, askerler etrafı sarmıştı. Halk tehdit ediliyordu. Cenazeye yaklaşanı vuracaklardı. Düşmanın cenazeye uyguladığı vahşeti gözümle gördüm. O anda öylesine öfkelendim ki, ne olursa olsun Rojhat arkadaşın intikamını alacağıma söz verdim. Sadece ben değil, o anı gören birçok genç katılım kararı aldı. Belki düşmana o anda cevap veremedik ama özgür dağlarda düşmana karşı sonuna kadar savaşma sözünü verdik. Bu yüzden vicdan olarak rahatım. Heval Rojhat’ın adına layık bir yaşam süreceğim. Rojhat arkadaşın kanı yerde kalmayacak.”

‘PKK YAŞAMI İNSANI YENİDEN YARATIYOR’

Sistemdeki yaşamını değerlendiren gerilla Ezda Rojhat, PKK yaşamının yarattığı değişimlere ilişkin; “Sistemdeyken okul okuyordum. Doğrusu sistem okullarının üzerimde nasıl bir asimilasyon politikası yürüttüğünü PKK’ye gelince anladım. Onca şey öğrendim ama öğrendiğim hiçbir şeyin içinde ne Kürt ne de Kürdistan kelimeleri vardı. Çünkü inkara dayalı bir eğitim tarzı hakimdi. Bir süredir PKK saflarındayım. Kendime dönüp baktığımda birçok şeyin değiştiğini görüyorum. En başta ideolojik olarak bir yenilik yaşadığımı belirtebilirim. Birçok eğitim görüyoruz. Gördüğümüz eğitimler, tüm halklara saygı çerçevesinde, dil kültür birliğini, ortaklığını esas alan eğitimlerdir. Yine kendi tarihimi, kültürümü öğrendiğim eğitim de aldım. Ayrıca kapitalist sistemin en derinine inerek sorgulayan bir eğitim sistemi var burada. Her şeyden daha önemli olan burada bir kadın olarak irade, güç sahibi oldum. Kadının gücünü burada gördüm. Evdeyken erkek kardeşim, babam ne istiyorsa, nasıl bir yaşam dayatmışsa ona göre hareket ediyordum. Parti içindeyse komünal bir yaşam var. PKK yaşamı insanı yeniden yaratıyor. Kısacası bu yaşam benim için yeniden doğuş oldu.”

‘SARA’NIN İZİNDEN GİDECEĞİM’

Gerilla saflarına şehitlerden etkilenerek katıldığını aktaran Ezda Rojhat, “PKK yaşamına katıldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Sistemin içinde eriyen bir genç de olabilirdim. Tüm gençlerin bu şansı yakalamasını istiyorum. Şehitlerimize bir söz verdim. Özellikle Şehit Sara’ya (Sakine Cansız), söz verdim ki; hiçbir zaman PKK yolundan dönmeyeceğim ve onların izinden yürüyeceğim.”