Rusya’da ‘Mayıs Ayı Şehitleri’ kitlesel bir törenle anıldı

Mayıs Şehitleri’ Gundê Kurda da kitlesel olarak anıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anmada PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi tarafından farklı tarihlerde yaşamını yitiren 2 HPG gerillasının kimlik bilgileri de açıklandı.

Her yıl kitlesel olarak Rusya Federasyonuna bağlı Yaroslavl kentinde bulunan Gundê Kurda’da ‘Mayıs Şehitleri’ni anmak için bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı bu yıl da ‘Gunde Kurda Şehitliği’ni ziyaret ederek ‘Mayıs Ayı Şehitleri’ni andı. 1999 yılında Kürt halk Önderi Abullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesini protesto etmek için Rusya Parlementosu ‘Duma’ önünde bedenini ateşe veren PKK üyesi Ahmet Yıldırım (Tayhan) ve Remzi Akkuş (Jêhat) cenazesinin bulunduğu şehitlik, Moskova, Tambov, Nijni-Novgorıd, Yaroslavl ve çevre ilçelerden yüzler Kürdistanlı tarafından ziyaret edildi. Çok sayıda Kürt kurum yöneticisinin ve yaşamını yitirenlerin ailelerinin de katıldığı anmada Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) PKK saflarına katılan ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren iki HPG gerillasının kimlik bilgileri açıklandı. 

KCK Yürütme Eşbaşkanlığı ve PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesinin mesajlarının okunması ardından kitleye seslenen Rusya Êzîdîler Kongresi Eşbaşkanı ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Cemal Şemoyan, “Kürdistan’ın dört parçasında PKK bayrağı altında Kürt halkı için mücadele eden ve şehitlik mertebesine ulaşan şehitlerimiz var. Bu anlamda Önder Apo’nun da ifade ettiği gibi PKK şehitler partisidir. Şehitlerimize sahip çıktığımız kadar Kürt Özgürlük Hareketine ve Önderliğine sahip çıkabiliriz” diye konuştu.

KCK temsilcisi Adıl Cotkar ise, “Kürdistan’da iki çizgi var. Bunlardan biri Kürt halkının özgürlüğünü hedeflerken, diğer çizgi ise Kürt halkını onursuzlaştırmak istemektedir. Kürt halkının özgürlüğü için yaşamını feda eden ve şehit düşen binlerce arkadaşımızı saygıyla anıyoruz. PKK militanları, Önder Apo’nun çizgisi Kürdistan’da olduğu müddetçe hiçbir güç Kürt halkını köleleştiremez ve Kürt halının özgülüğü önünde engel olamaz. Bugün Rojava’da, Şengal’de ve Kürdista’nın diğer parçalarında mücadele eden şehit düşen arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından anma törenine katılan Kürdistanlılar, yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı diledi. Anma “Şehid namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.  

...