‘Şemmar Aşireti olarak YPG ile hareket ettiğimiz için gururluyuz’

Şemmar Aşireti ruspilerinden Şêx Abdulselam Ali Elbaşo: Devrimimizin kökleri sağlam atıldı. YPG ve YPJ’nin insanlık ve halklar adına yürüttüğü bu direniş Suriye’nin her yerine dağılmalı ve hatta Suriye dışında da ezilenlere örnek teşkil etmeli.

Türk devleti, KDP ve ENKS çetelerinin sürekli YPG’nin meşru olmadığı propagandasını yükseltip, YPG güçlerine saldırırken Rojava ve Kuzey Suriye’deki Arap aşiretlerinin de YPG’ye desteği her geçen gün artıyor. Suriye’nin önemli Arap aşiretlerinden biri olan Şemmar Aşireti de bunlardan biri. Şemmar Aşireti’nin büyük bölümü daha Rojava kentleri BAAS rejiminden özgürleştirilirken tercihini Rojava devrimi ve YPG’yle birlikte topraklarını özgürleştirmekten yana kullanmış.

Suriye’deki Arap Şemmar Aşireti ruspilerinden Şêx Abdulselam Ali Elbaşo YPG’yle kurdukları ittifakın kendilerinde yarattığı etkileri değerlendirerek Rakka’nın özgürleştirilmesi için başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde yer alan YPG savaşçılarını selamladı.

‘TÜM HALKLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR’

Şêx Abdulselam kardeşinin istemiyle YPG’ye destek vermeye başladıklarını fakat süreç içerisinde kendilerinin YPG’yi somut olarak tanıma şansı bulduğunu ifade ederek, “Kardeşim Abdurrahman hepimizden önce YPG’yi tanışmıştı, bizden de YPG’ye destek vermemizi istedi. Ben de Cizre’ye geldiğimde onların örgütlülüklerini gördüm. Onları tanıdıkça insan hakları ve hukukunu sadece Kürtler için değil tüm halklar için koruduklarını gördüm. Halkların bir arada kendi dilleriyle, kültürleriyle hiçbirinin birbirine üstünlük kurmaya çalışmadan yaşamasını savunuyorlardı” dedi.

SÖYLEDİKLERİNİ YAPIYORLAR

Şemar Aşireti olarak YPG ile kurdukları ittifaktan dolayı kimi Arap çevreler tarafından kendilerine “Neden onlarla birlikte hareket ediyorsunuz” şeklinde baskı yapılsa da birlikte mücadeleden gurur duyduklarını ifade eden Şêx Abdulselam şunları belirtti: “Suriye’nin demokratikleşmesi için birlikte mücadele ediyoruz. Aynı coğrafyada aynı mevzide savaşıyoruz. Bu süreç içerisinde çok şey gördüm. Onların Önderliklerine ne kadar bağlı olduklarını yine söylediklerini yaptıklarını gördüm. Rojava’yı çetelerden ve halk üzerinde baskı kuran herkesten özgürleştireceklerini söylüyorlardı. Gerçekten bunu yaptılar. Tabi bizler de buna katıldık. Bu onurun bir parçası olduk.”

‘YANLIŞLARINI GÖRSEYDİK KARŞILARINDA DURURDUK’

Şêx Abdulselam süreç içerisinde bize nasıl kimi milliyetçi Arap çevreler baskı yapıyorsa, YPG ve Rojava devriminin öncüsü Kürtlere de KDP gibi güçler tarafından “Neden Araplarla birlikte hareket ediyorsunuz, neden onlarla federasyon kuruyorsunuz” şeklinde baskıların yapıldığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat onlar da bu söylemlere itibar etmedi ve boyun eğmedi. Onlarla birlikte çalışmalara katılıyoruz, aynı mevzilerde mücadele ediyoruz.

İnsana güvensiz yaklaşmıyorlar, tam tersine kendine daha fazla güvenmesini sağlıyorlar. Çünkü vicdan sahibi insanlar ve insanlık için mücadele ediyorlar. Bundan dolayı da biz Şemmar Aşireti olarak devrimin başından bu yana YPG ile birlikteyiz. Eğer bir yanlışlarını görseydik onların da karşılarında dururduk. Ama tersine tüm halklar için ne kadar fedaice mücadele ettiklerini gördük.”

‘ONLAR OLMASAYDI BUGÜN ARAPLAR DA HAKLARINDAN MAHRUMDU’

YPG’nin Rojava ve Kuzey Suriye’yi çetelerden özgürleştirirken bu şehitlerin kanıyla Rojava devriminin halklar için eşitlikçi sistemler kurduğunu ifade eden Şêx Abdulselam, “Ben kendim bütün Şemer Aşireti adına söyleyebilirim ki Kürtlere güveniyoruz, birlikte yaşıyor ve birlikte mücadele ediyoruz. Burada Kürtler öncülüğünde tüm halklar için önce demokratik özerklik sistemi daha sonra Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu kuruldu. Bu sistemlere bütün halklar dahil edildi. Hepsinin haklarını tanıdı ve bu mücadeleye kattı. Eğer böyle olmasaydı biz hepimiz bugün haklarımızdan mahrumduk” diye konuştu.

‘ARAPLAR İÇİNDE DE BİRBİNE KARŞI SEVGİ SAYGI GELİŞTİRDİ’

YPG direnişinin ve yine bugün Kuzey Suriye’de kurulan Demokratik Federal sistemin doğru düşünce ve doğru mücadeleyle temellerinin atıldığını ve bugün o nedenle başardığını söyleyen Şêx Abdulselam şunları vurguladı: “Maalesef Rojava devrimi öncesi bizim Araplar olarak aramızda çok fazla husumet ve birbirine karşı güvensizlik vardı. Fakat Rojava devrimiyle birlikte pratikte, YPG’yi yine kurduğu sistemi gördük, yaşadık. Onların bize davranışları, savundukları düşünceler yeniden kendimize güvenmemizi sağladı. Çok samimi olarak söylüyorum Araplar ve Arap aşiretleri olarak bu mücadeleyle birlikte birbirimize yaklaşımımızda değişmeye başladı. Artık birbirimizi daha çok sevmeye ve saygı göstermeye başladık.

Bugün Araplar içerisinde de eşit ve özgür bir yaşam arayışı giderek gelişiyor. Bunlar hepsi doğru düşünceyle bir mücadele yürüten YPG sayesinde oldu. YPG’nin direnişiyle birlikte onun pratikte yaptıklarını görerek siyasi düşünceleri de ilgimiz gelişti. Rojava devriminin uyguladığı siyasetinde, kurduğu sistemin de doğru olduğunu gördük.”

‘YPG’YE DÜŞMANLIK KÜRTLERE VE SURİYE HALKLARINA DÜŞMANLIKTIR’

Şêx Abdulselam YPG, YPJ güçlerine ve federasyon sistemine dönük bazı Arap ve Kürt çevrelerinden geliştirilen kara propaganda ve saldırılara ilişkin “İster bizim ülkemizden isterse diğer devletlerden olsun YPG ve YPJ’ye, yine kurduğumuz sisteme saygı göstermeyip saldıranlar aslında Arap halkına da saygı göstermiyor ve saldırıyorlardır. İnsanlık için çalışan bu hareketin kıymetini bilmeyenler aslında Suriye’ye karşı bir ihanet içindeler.

Yine bu durum Kürtler açısından da böyle. Bugün YPG’ye ‘terörist’ diyen bazı Kürt güçleri var. Mesela KDP, YPG’yi ve Kürtlerin Rojava’da kurduğu sistemi hep hedef aldı. Onlar YPG ve Rojava devrimini Arapların da haklarını tanıdıkları için suçlarken kendileri Kürtleri korumadı. Şengal katliamında KDP yüzünden Êzidîler katledildi, kadınlar köleleştirildi. Ama YPG’nin sayesinde mücadele ettiği alanlarda bırakalım Kürtleri bütün halklar korundu. Eğer YPG katliam sürecinde Şengal’de olsaydı asla böyle bir katliam gelişmezdi” şeklinde konuştu.

‘BU DİRENİŞ SURİYE’NİN HER YERİNE DAĞILMALI’

Suriye’nin özgürleştirilmesi açısından çok önemli bir alan olan Rakka’yı özgürleştirme hamlesine katılan YPG güçlerini selamlayan Şêx Abdulselam, tüm Arap Aşiretleri ve Suriye halkına şu çağrıda bulundu: “İlk günden bugüne kadar en vahşi düşman karşısında tarihi bir direniş sergileyerek Suriye halklarını koruyorlar. Devrimimizin kökleri sağlam atıldı. YPG ve YPJ’nin insanlık ve halklar adına yürüttüğü bu direniş Suriye’nin her yerine dağılmalı ve hatta Suriye dışında da ezilenlere örnek teşkil etmeli.

Ben yine Şemmar Aşireti adına şunu söylemek istiyorum ki onlarla birlikteyiz. Suriye’deki tüm Arap halkına ve diğer halklara sesleniyorum kendi geleceğimiz için bu temiz insanlarla birlikte omuz omuz mücadele etmeli ve geleceğimizi yaratmalıyız.”