Yiğitalp: Amed Newrozu tekçi zihniyete cevap olacak

Amed Newroz’una saatler kala ANF’ye konuşan HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, bu seneki Newroz’un tekçi zihniyete cevap olacağını vurguladı.

Kürt halkının barışın tekçi anlayışla gelemeyeceğini uzun yıllar tecrübe ederek öğrendiğine işaret eden Yiğitalp, kadınlara, çocuklara, inanç farklılıklarına, kimliklere, doğaya yer vermeyen ve sadece tekçiliğe hizmet eden bir rejim değişikliğini kabul etmeyeceklerini altını çizdi.

‘BARIŞ BÜYÜK BİR İHTİYAÇ’

HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, Kürt meselesinde güvenlik politikası ekseninde gören zihniyet nedeniyle Amed halkının baharın müjdecisi Newroz’u çok büyük sıkıntılar içinde karşıladığını belirtti. Çok hükümet gelip, geçtiğini ancak hiçbirinin Kürt meselesinin çözümü konusunda başarılı olamadığını hatırlatan Yiğitalp, 40 yıl içerisinde Türkiye halklarının ilk kez 2013’teki tarihi Newroz’da rahat bir nefes alabildiğine dikkat çekti.

“2013 yılında Sayın Öcalan’ın barış manifestosuyla ilk defa barışın ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğu hissedildi” diyen Yiğitalp şöyle devam etti: “Ancak bu huzur uzun sürmedi; Dolmabahçe mutabakatının reddiyle ve 5 Nisan’da Sayın Öcalan’a yönelik başlayan tecritle şiddet ve savaş yeniden hayatımıza girdi.”

Kürt meselesinin şiddet ve güvenlik politikalarıyla çözülmeyeceğini en iyi bilenin; bu politikalar nedeniyle çok büyük bedeller ödemiş Amed halkı olduğunu vurgulayan Yiğitalp, Amed halkının, çözüm ve müzakerelerin ancak mutabakat ile olacağını bugün tekrar Newroz alanından haykıracağını vurguladı.

‘HER ŞEYE RAĞMEN BARIŞTA ISRAR’

Amed Newrozu’nun aynı zamanda yaklaşan referanduma bir cevapta olacağını dile getiren Yiğitalp, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride, sivil siyasetin önünün tamamen tıkanmasına, evlerin yıkılmasına, belediyelerin karakola çevrilmesine, binlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesine karşı ‘Hayır’ startının bugün Newroz alanlarından verileceğini söyledi. Yiğitalp, “Yüz binler bu savaş acısını kimsenin yaşamaması için Sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve müzakerelerin tekrar başlaması talebiyle alanları dolduracak” dedi. Bu kadar yoğun acılar çekmesine rağmen, Amed halkının barış talebinden vazgeçmediğini de vurgulayan Yiğitalp, çocuklarını, evlerini, geçmişlerini kaybeden Amed halkının barıştaki ısrarının çok kıymetli olduğunu kaydetti.

‘TEKÇİ ZİHNİYET SORUNU DAHA DA DERİNLEŞTİRİR’

Kürt halkının barışın tekçi anlayışla gelemeyeceğini uzun yıllar tecrübe ederek öğrendiğine işaret eden Yiğitalp, kadınlara, çocuklara, inanç farklılıklarına, kimliklere, doğaya yer vermeyen ve sadece tekçiliğe hizmet eden bir rejim değişikliğini kabul etmeyeceklerini altını çizdi. “Kürt halkı bu tekçi zihniyetin sorunu daha da derinleştireceğini düşünüyor” diyen Yiğitalp, Amed Newroz’un tekçi zihniyete bir cevap olacağını söyledi. Son olarak Newroz’un barışa vesile olmasını dileyen Yiğitalp, Kürt meselesine güvenlikçi konseptiyle çözülmeyeceğini ve bu yaklaşımın artık değişmesi gerektiğini vurguladı.