YNK’den çağrı: Şartsız diyalog sağlamak ulusal bir görevdir

Yürütme Meclisi toplantısının sonuç bildirgesini yayınlayan YNK, bölge ve Kürdistan’da yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

YNK açıklamasında, “Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları çözememiş olması üzüntü vericidir” denildi ve tüm taraflara koşulsuz diyalog çağrısı yapıldı.

YNK’nin temel gündeminin halkın durumu ve maaşların ertelenmesi olduğu belirtilen açıklama şöyle.

 ‘İÇ SORUNLARIN ÇÖZÜLMEMİŞ OLMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ’

“YNK Yürütme Meclisine göre halkın sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması için maaş, pazar ve banka sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Özellikle ertelenen maaşların ödenmesi ve sorunlara çözüm getirilebileceği inancı önemlidir. Çünkü bu sorunlar kamuoyunun olumsuz etkilemektedir.

DAİŞ’e kaşı elde edilen askeri başarı tarihidir. Aynı zamanda siyasi tehlikelerde göz ardı edilmemelidir. Ortadoğu’da ve özellikle bölge hükümeti içinde de demokrasi düşmanlarının ittifakı istememesi nedeniyle tehlikeler bulunmaktadır.

Günlük yaşanan olaylar nedeniyle bölge ve dünyada demokrasiye ulaşma ve diyalogu sağlamanın hiçbir garantisi yoktur. Kürdistan’ın bütün parçalarındaki Kürt güçlerinin de kendi içerisindeki sorunları çözmemiş olması üzüntü nedenidir. Ayrıca tehlikelerle karşılaşmaya hazır değildir.

‘TEK ÇÖZÜM YOLU ŞARTSIZ DİYALOG’

YNK Yürütme Meclisi, şartsız diyalogu tek çözüm yolu olarak görüyor. Aynı zamanda bu diyalogu sağlamayı ulusal bir görev olarak ele alıyor. Bunun tersine eğer eski siyaset yürütülürse, bütün Kürdistan’daki şart ve koşullar 2 yıl öncesine dönecektir.

YNK olarak hazırladığımız yol haritasında, halkımız için hassas olan bütün konular değerlendirilmiştir. Petrol sorunlarının çözülmesi, parlamentonun aktifleştirilmesi, bölge başkanlığı sorununun çözüme kavuşturulması, Koalisyon hükümeti, Bağdat ve bölge hükümeti ilişkileri, kalkınma ve yenilenme çalışmaları, referandum ve bağımsızlığın ilanı gündemleri ele alınmıştır. Sonuç olarak, toplantı bileşenlerinin görüş ve önerileri temelinde ‘Yol haritası toplantısı’nın devam etmesi ve yol haritasının formüle edilmesi kararına gidilmiştir.” 

Toplantıda ayrıca görev değişikleri ve alınan kararlar üzerinde çalışacak iki komitenin kurulması ve yol haritasının tamamının kabul edilmesi için YNK Yürütme Meclisinin en kısa sürede toplanması kararının alındığı da ifade edildi.