Mısır’da 3.400 yıllık bir ‘dinlenme evi’ keşfedildi

Mısır'ın kuzeydoğusundaki Sina Yarımadası'nda yapılan kazılarda, yaklaşık 3.400 yıl öncesine dayanan önemli bir yapının kalıntıları keşfedildi. Araştırmacılar, "kraliyet dinlenme evi" olabileceğini düşünüyor.

Mısır kraliyet ailesinin ve sarayının devlet işlerinden uzaklaşarak dinlenmek için kullanabileceği lüks bir tesis olarak tasarlanmış olan bu yapının kalıntıları, Tel Hebwa arkeolojik alanında bulundu. 

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'nın 25 Nisan 2024 tarihinde Facebook üzerinden duyurduğu keşfe göre, yapı Mısır'ın 18. hanedanının altıncı firavunu olan Kral Thutmosis III (MÖ 1481-1425) dönemine tarihleniyor.

Thutmosis III, askeri, idari ve kültürel başarılarıyla tanınan bir hükümdar olarak kabul ediliyor. Sina'daki bu yapı, arkeologlara göre, kralın askeri seferlerinin arasında veya sonrasında mola verdiği bir yer olabilir. ‘İnziva evi’, Mısır'ın "Horus Yolu" olarak bilinen antik bir rotanın başlangıcında bulunuyor. Bu yol, Mısır birliklerinin Doğu Akdeniz'e geçerken sıklıkla kullandığı stratejik bir güzergahtı.

Keşif, Mısır'ın son dönemde duyurduğu antik buluntular arasında yer alıyor. Kazılar, bölgenin antik Mısır tarihine ve özellikle de Sina'daki askeri tarihine ışık tutuyor. Bu keşifler, Mısır'ın zengin antik mirasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunuyor.