ABD’de yerliler toprakları için polisle çatıştı: Yüzlerce yaralı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yerli halkların yaşadığı alanlarda yapılacak petrol boru hattına karşı gösterilerde yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Kuzey Dakota eyaletinden Illinois’e kadar bin 900 kilometre uzunluğunda planlanan petrol boru hattına karşı Sioux adlı yerli halkı tarafından yapılan gösterilerde olaylar çıktı.

Eyalette yayın yapan Bismarck Tribune adlı gazeteye göre, polisle yaşanan çatışmalarda bazı polislerle birlikte en az 167 kişi yaralandı. Olaylarda polislere taş ve odun parçalarıyla karşı koyan eylemcilere plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdığı öğrenildi.

Kuzey Dakota’da Oahe Gölü’nün batısında Sioux kabilesinin yaşam alanlarının olduğu bölgeden de geçecek petrol boru hattı projesi Energy Transfer Partners tarafından yürütülüyor. Sioux kabilesi, Missouri nehrinden geçecek boru hattının kutsal mekanlarının olduğu alanları tehdit ettiği ve içme suyunu zehirleme riski olduğu gerekçesiyle dava açmış ve projenin geçici olarak durdurulmasını talep etmişti.

Sioux kabilesi, bölgelerindeki boru hattı projesine karşı uzun süredir mücadele ediyordu.