ABD’de Zika’ya karşı tartışmalı Naled ilacı kullanıldı

Latin Amerika ülkelerinde hızlı bir biçimde yayılan Zika virüsünün ABD’de yayılmasının önlenmesi için birçok ülkede yasaklı olan bir pestisid türünün kullandığı öğrenildi.

Amerikan Federal Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezleri (CDC) Direktörü Tom Frieden, naled ve Bti adlı elementleri içeren tartışmalı bir böcek ilacı sayesinde Zika virüsünün yayan Aedes aegypti sivrisineklerinin yok edildiğini duyurdu.

Telefonla düzenlenen bir konferansa katılan Frieden, kullanılan pestisid türü sayesinde Miami’nin Wynwood semtindeki tüm virüs yayan sivrisineklerin imha edildiğini kaydetti. Söz konusu böcek ilacının karada kullanıldığında beklenen etkiyi göstermediğini belirten Frieden, ancak havadan yapılan ilaçalama sayesinde virüsü yayan sivrisineklerin sayısının ciddi oranda azaldığını söyledi.

Naled adlı sivrisinek ilacıyla Bti karışımı pestisidlerin ABD’de kullanımı yasal olsa da, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2012 yılından bu yana yasaklı durumda. Naled, ABD’de yaklaşık 60 yıldan bu yana kullanılırken, Tom Frieden’e göre söz konusu ilaçtan ‘çok düşük miktarlarda’ kullanıldı.

Güney Amerika’da başlayan Zika virüsünün yayılmasını önlemek için ciddi oranda Naled adlı pestisidin kullanıldığı son haftalarda ABD medyasına yansımıştı. Son olarak geçtiğimiz haftalarda Güney Karolina’da Naled ilacının kullanılması nedeniyle milyonlarca bal arısının telef olduğu öğrenilmişti.

ABD’de  Zika virüsüne yakalanan bireylerin sayısı 3 bin 300 kadar iken, bu kişilerin büyük kısmıın Latin ülkelerine seyahat edenlerden oluştuğu bildirilmişti. Zika virüsü, özellikle hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyinlerinin anormal derecede küçük oluşmasına yol açıyor.