ABD olmasa da İklim Anlaşması kalacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde Donald Trump’ın kazanması ardından BM İklim Anlaşması’nın geleceği de yeniden gündeme gelmişti. Ancak uzmanlar, ABD’nin uygulamamasına rağmen iklim anlaşmasının geçerliliğini koruyacağı görüşünde.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Anlaşması ABD Başkanı Barack Obama yönetimince imzalanarak onaylanmıştı. Obama’dan Ocak ayında görevi devralacak Donald Trump ise, iklim anlaşmasına karşı olduğunu ilan etmişti.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan EcoAct adlı kuruluşun yöneticileri Thierry Fornas ve Gerald Maradan, anlaşmanın Obama yönetimince onaylanmış olması nedeniyle önümüzdeki 4 yıl içinde iptalinin olmadığına dikkat çektiler. Anlaşmayı onaylayan bir ülkenin anlaşmadan geri çekilebilmesi için en az 4 yıl gerektiğini hatırlatan uzmanlar, bunun şimdilik zaten teknik olarak mümkün olmadığının altını çizdiler.

BM anlaşmasının yürürlüğe girebilmesi için ise dünyadaki gaz salınımlarının yüzde 55’inden sorumlu olan en az 55 ülkenin onayı gerekiyor.  ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın  2020’de anlaşmadan çekilme kararı alması da birşey değiştirmeyecek. Zira, şimdiye kadar anlaşmayı onaylayan ülkeler ile onaylayacağını duyuran ülkelerle, ABD olmasa bile, bu oranın üzerine çıkılmış olacak.

22 Nisan 2016’da BM gözetiminde imzalanan İklim Anlaşması’yla atmosfere salınan karbondioksit (CO2) tehlikeli gazların azaltılması ve sıcaklık artışının 1800’lere oranla en fazla 1,5 ila 2 derece olmasında uzlaşılmıştı.