Amnesty: Büyük şirketlerin sömürdüğü çocuklara ve angaryaya karşı uyardı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Endonezya’da faaliyet gösteren birçok uluslararası şirket, palmiye yağı üretiminde angaryaya başvururken, 8 yaşına kadar çocukları dahi çalıştırıyor.

Amnesty tarafından yayınlanan raporda, Singapurlu Wilmar adlı bir şirketin çalıştırdığı bireyler arasında 8 ile 14 yaşları arasında çocukların da bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Rapora göre, çocuklara 25 kilograma kadar yük taşıttırılırken, iş güvenliği için gerekli ekipmanlardan da yoksunlar.

Ülkedeki palmiye yağı üretiminde çalışan bireylere günlük 2,5 dolar gibi bir ücret ödendiği kaydedilen rapora göre, kadınlar normalin çok üzerinde mesai yapmaya zorlanıyor. Rapor, çocukların ise okullarını bırakarak ailelerine yardım etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

COLGATE, NESTLE VE UNILEVER’E ELEŞTİRİ

Endonezya’da çıkarılan palmiye yağını kullanan çok sayıda büyük şirketin sorumsuzluğuna dikkat çekilen raporda, “Büyük şirketler, halen bu tür acınacak ve yasak faaliyetlerden çıkar sağlamaya devam ediyor” denildi.

Colgate, Nestlé ve Unilever gibi büyük markaların adlarının verildiği raporda, bu şirketlerin ürünlerindeki yalan bilgilere değinildi. Raporda, ürünlerde ‘kullanılan yağların tümüyle sürdürülebilir kaynaktan geldiği’ ibarelerine dikkat çekilirken, ormanları yok eden ve insanları sömüren sistemin gizlendiği eleştirisinde bulunuldu.