Antik batıkta insan kemikleri bulundu

Yunanistan’ın Antikythera Adası’nda 1900 yılında bulunan 2 bin yıllık gemide yapılan araştırmalarda, geminin battığı esnada öldüğü sanılan insan kemiklerine rastlandı.

Nature bilimsel dergisinde yayınlanan haberde, Antikythera Düzeneği olarak da bilinen mekanik hesap makinesinin bulunduğu antik dönem gemisinde bir insana ait kemiklerin ortaya çıkarıldığı duyuruldu. 31 Ağustos’ta bulunan insan kemiklerinin kafatası, kollar, birkaç diş ve göğüsten oluştuğu kaydedilen haberde, oldukça ‘iyi korunmuş olduğu’ bilgisi paylaşıldı.

DNA İNCELEMESİYLE KÖKENİ BELİRLENMEYE ÇALIŞILACAK

Nature’deki habere göre, bulunan insan kemiklerinin günümüzden 2 bin yıl öncesine ait gemide hangi amaçla bulunduğunun tespit edilmesi hedefleniyor.

Kemikler üzerinde DNA incelemesi yapılması planlanırken, Danimarkalı uzman Hannes Schroeder’e göre bulunan iskelet genç bir erkeğe ait. Yaptıkları ilk muayenede kemiklerin ‘2 bin yaşında gibi görünmediğini’ söyleyen Schroeder, kemikler üzerinde DNA örneklerinin bulunması gerekiyor.

DNA’nın bulunması halinde bulunan iskeletin hangi etnik kökenden geldiğini tespit etmek mümkün olabilecek.

Antikythera Adası açıklarında batan antik gemide 1970’li yıllarda da bazı insan iskeletlerinin bulunduğu, ancak o dönemde DNA araması yapılmadığı bildiriliyor. 1900 yılında bulunan gemiden bugüne kadar çok sayıda antik parça çıkarılırken, bugüne dek bulunan en önemli parça olarak Antikythera Düzeneği adı verilen mekanik hesap makinesi öne çıkıyordu.