Avustralya’daki devasa hayvanlar insanlarca yok edilmiş!

Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Avustralya kıtasında tarihte var olan devasa hayvanların büyük kısmı insanlar tarafından avlandıkları için yok oldular.

Daha önce sanıldığı gibi dev memeli, uçan veya sürüngen hayvanların iklimsel değişiklikler nedeniyle yok olmadığına dikkat çekilen araştırmada, Avustralya’daki bu hayvan türlerinin yüzde 85’inin insanların ortaya çıkmasından sonra yok olduğu savunuldu.

Avustralya’nın Hint Okyanusu’na bakan güneybatı kıyılarına dökülen materyallerin de incelendiği araştırmada, otobur devasa hayvanlara ait gübre kalıntılarında bulunan bir mantara rastlandı. Bu mantarda bulunan toz ve küllerin insanların kullandığı aletlere ait olduğu anlaşıldı.

Bulunan mantar sayesinde günümüzden 45 bin yıl önce Avustralya’nın güneybatısında devasa memeli hayvanların yaşadığının anlaşıldığı belirtilen araştırmada, aradan geçen birkaç bin yıllık sürede bu hayvan türlerinin yok olduğu kaydedildi.

Colorado Üniversitesi’nden uzmanların da katıldığı araştırmaya göre, devasa hayvanlar insanlar tarafından henüz yavruluk dönemindeyken avlanıyordu ve aradan geçen birkaç bin yıllık sürede yok oldular.

2013 yılında yapılan başka bir araştırmada ise, Avustralya’daki devasa hayvanların iklimsel değişiklikler nedeniyle günümüzden 150 bin yıl öncesine kadar yok oldukları tezi savunulmuştu.