‘Biz dalga dalga ışık olup sizin üstünüze yürümeye devam edeceğiz’

AKP hükümetinin dün gece 675 ve 676 sayılı KHK’larla binlerce kamu emekçisini açığa alması Taksim’de protesto edildi.

KESK MYK üyesi Fatma Çetintaş binlerce kamu emekçisinin bir kez daha işsiz kaldığını hatırlatarak, “bizi susturamayacaksınız biz dalga dalga ışık olup sizin üstünüze devam edeceğiz” dedi.

Dün gece AKP Hükümeti 675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile binlerce kamu emekçisini işsiz bırakması Taksim Galatasaray Lisesi önünde kamu emekçileri tarafından protesto edildi. Milli Eğitim bünyesinde 2 bin 219, yükseköğretim alanından 1267, sağlık bakanlığından 2774, adalet bakanlığından 2534 kamu emekçisi olmak üzere kamudan 10 bin 44 kişi daha işsiz bırakıldı. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu düzenlediği protestoda “OHAL ve KHK faşizmine teslim olmayacağız” pankartı açılırken sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Ne darbe ne OHAL demokratik Türkiye” sloganları atıldı.

‘AKP HÜKÜMETİ BİLSİN Kİ BİZ DİRENEREK KAZANACAĞIZ’

Basın açıklaması öncesi oturma eylemi yapmak isteyen kamu emekçilerine polis aracından yapılan anons ile “derhal son verilsin” anonsu yapıldı. Anonsun ardından polis ekiplerine KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Fatma Çetintaş basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Oturma eylemine son veren kamu emekçileri ayağa kalkarak “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atarken, Çetintaş, “İşte arkadaşlar OHAL kendisi da budur, sözün bittiğinin kanıtı budur” dedi.

Çetintaş, polise dönerek “Emekten, barıştan olan herkes düşman edilmiş ve böyle bir durum ortaya çıkmıştır” diye seslendi. Çok haklı, meşru bir durumu açıklama yapmak isteyenlere karşı polisin tavrını eleştiren Çetintaş, “Emekçilere karşı tutunduğunuz bu durumu protesto ediyor ve kınıyoruz” dedi. AKP hükümetinin darbeye kendisi gibi düşünmeyen herkese karşı kullanmaya devam edildiğinin altını çizen Çetintaş, “Binlerce emekçinin hakkı verilmemişken gece karanlığında kendisi gibi karanlık bir KHK ilan ederek binlerce kamu emekçisini işsiz bıraktılar. AKP hükümeti bilsin ki biz direnerek kazanacağız” dedi. Tüm basını kapatan AKP Hükümetine seslenen Çetintaş, “Bu sokaklarda meydanlarda haklı sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. TV susturabilirsiniz, gazeteleri susturabilirsiniz ama bizi susturamayacaksınız” diyerek sözlerine son verdi.

Basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sevtap Akdağ okudu. Binlerce kamu emekçisinin işsiz kaldığını söyleyerek sözlerine başlayan Akdağ, emekçilerin bir an önce işe geri alınması ve KHK’ların iptalini talep etti. 676 sayılı KHK ile yandaş sendikanın önerisinin hayata geçirildiğine dikkat çeken Akdağ, “Hali hazırda zaten demokratik olmayan rektörlük seçimleri kaldırıldı, doğrudan atama sitemi getirildi. Milli İrade üniversitelerde de tecilli bulmuş oldu” dedi. KHK ile birlikte memurların işsiz bırakılmasının esnekleştirildiğine dikkat çeken Akdağ, “Kısacası AKP savcı oldu, hâkim oldu, rektör oldu, polis oldu! Yani devlet parti bütünleşmesi tamamlanmış oldu” diye konuştu. Derhal ILO şartlarına, uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmasını talep eden Akdağ, “Sendikal eylem etkinliklerden dolayı ihraç ettiğiniz üyelerimizi işlerine iade edin” diyerek sözlerine son verdi.

Eylem “Direne direne kazacağız” sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.